Både sysselsättning och inflation har än så länge utvecklats med mycket mindre dramatik än vad strömmen av internationella larmrapporter och inhemska varsel pekat på.
Men konjunkturen försämras, det blir ett mer dystert läge under vintern, och hur länge det kommer att pågå beror på hur snabbt världskonjunkturen vänder.
Utgångsläget inför nästa år är i alla fall att Sverige är förhållandevis väl förberett och att det finns handlingsutrymme kvar när det gäller både penningpolitik och budgetstimulanser.
SCB:s arbetskraftsundersökning visar att arbetskraften växer, det pågår inte ett nettouttåg från arbetsmarknaden, utan tvärtom är det fler som kommer till. Antalet personer som är sysselsatta i arbetslivet har rentav ökat något den senaste tiden, trots att konjunkturläget mörknat.
Det sistnämnda syns i att de som arbetar verkar arbeta något mindre övertid eller i vart fall något färre timmar per vecka, även om förändringarna i sysselsättning och arbetade timmar är små och inte riktigt säkra. Följden av en växande arbetskraft och en långsammare ökande sysselsättning är givetvis att fler söker arbete utan att för tillfället ha något. Jämfört med för ett år sedan har den öppna arbetslösheten ökat med en knapp procentenhet.
Den globala ekonomin är också sådan att det är långt kvar till en högkonjunktur med en styrka i klass med före 2008 – som kan med kraft lyfta arbetsmarknaden uppåt. Främst exportindustrin får liksom 2009 ta smällen, men inte med samma dramatik som då. Det är å andra sidan helt klart ett läge när det kommer att finnas utrymme för stimulansåtgärder. SCB har också kommit med en ny rapport om inflationen, och den ser inte alls oroväckande ut.
Det viktiga är inte att det är ett minustecken framför en obetydlig förändring av konsumentpriserna. Inflationstrycket avläses bättre med det index där effekten på bostadskostnaderna av Riksbankens räntepolitik är bortrensad, och det pekar på att inflationen nu är nere strax under en procentenhet per år.
Det finns utrymme för att utan risk kunna sänka styrräntan en bit till, och det beslutet kommer förmodligen i nästa vecka. Finanspolitiken går till stor del på autopilot och blir utan särskilda beslut mer expansiv i sämre tider.
Men till vintern och våren har regeringen också utrymme för en del riktade stimulanser, och kan även se om kommunernas läge blir sådant att ett tillskott behövs i stil med vad som skedde efter finanskrisen 2008. Tidigare aktsamhet med statsfinanserna gör nu att det är lättare att parera ett läge där omvärlden driver arbetslösheten uppåt.