Vad betyder domen mot Loftet?

Kommunpolitiker kan ha fått ett verktyg till att stoppa vissa asylboenden. Men de måste inte använda det.

Ledare2015-05-20 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Mark- och miljödomstolen gav Flens kommun rätt att stänga asylboendet på Hotell Loftet. Boendet var att betrakta som ett permanent boende, vilket strider mot detaljplanen som säger att där ska bedrivas hotell- och restaurangverksamhet.

Det återstår att se om Loftets ägare kommer att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, men nog vore det intressant att gå till botten med denna fråga. Ett stopp för ett asylboende på de här grunderna kan få betydande konsekvenser för hela landet. Hotell är nämligen en mycket vanlig typ av anläggning för asylboenden, och det i ett läge där det kommer många flyktingar till Sverige och det råder brist på platser.

Ytterst hänger allt på kommunpolitikernas inställning till att asylsökande bor i deras kommun i väntan på beslut. För de kommuner som inte motsätter sig asylboenden innebär inte domen så mycket. Även med denna snäva tolkning av plan- och bygglagen finns det utvägar, som tillfällig dispens, lokalanpassning eller bygglov innan verksamheten startar. Kommuner som vill säga stopp kan däremot ha fått ett verktyg i sin arsenal.

Var Flens kommun står är tydligt.

– Det är viktigt att vi har en bra migration i Flens kommun, men då måste boendeformerna vara vettiga, säger Tage Persson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till tidningen.

Han pratar strunt. Kommunalrådet (S) och oppositionsrådet (M) skrev förra året ett brev till Migrationsverket där de säger att de inte vill se Loftets asylboende eller något nytt asylboende i kommunen överhuvudtaget. De hänvisade till arbetslöshet och problem i Flens skolor.

Inte heller handlar tvisten om huruvida boendeformerna är vettiga eller inte, utan om asylboendet placerar sig på rätt sida om vissa lagbestämmelser. Ingen har anfört att boendestandarden eller boendevillkoren i något annat avseende inte är godtagbara för att människor ska bo på hotellet en till tre månader. I stället har bedömningen rört definitionerna av vad som utgör ett permanent respektive tillfälligt boende.

Det är till och med så att anpassningar av hotellet till att göra det "hemliknande", som domstolen skriver, med vardagsrum och lekhörna, har varit till nackdel för hotellets ägare i den rättsliga prövningen. Sådana anpassningar ger nämligen boendet en mer permanent karaktär, menar domstolen, vilket inte är tillåtet.

Samtidigt är det positivt att politikerna i Strängnäs och Eskilstuna säger till tidningen att de inte kommer att använda domen till att försöka stänga asylboenden som finns på hotell.

I Strängnäs har politikerna inte motsatt sig anläggningarna utan tvärtom haft positiv attityd. I Eskilstuna har det inte gått lika smidigt. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har varit motståndare till nya asylboenden i kommunen på principiella grunder, inte enbart av praktiska skäl. Till tidningen lyfter han nu fram enbart det senare, att Migrationsverket inte hade tagit kontakt med kommunen i god tid men att allt nu fungerar bra. Det är inte hela sanningen. Om det vittnar Janssons citat från den tiden. Men om han och den politiska ledningen har tänkt om, är detta bara att välkomna.