Vad betyder Trosas länsbyte?

Trosa kommun går vidare med planerna att byta län och landsting – från Södermanland till Stockholm. En enig kommunstyrelse beslutade i onsdags att fortsätta processen. Två utredningar ligger på bordet, en gjord av en fristående utredare och en av experter på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Ledare2012-11-23 22:48
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Nästa steg är en opinionsundersökning i Trosa i början av nästa år. Vid ett jämnt utfall kan kommunen komma att genomföra en folkomröstning. Om Trosa väljer det snabbare spåret inlämnas en ansökan till regeringen i vår och Trosa blir en del av Stockholms län och landsting från 1 januari 2015.
Även i Gnesta pågår en process i riktning mot länsbyte till Stockholm. Men där har man inte kommit lika långt.

Lanstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren (S) säger i ett pressmeddelande att hon är förvånad, eftersom Trosa har talat om 2018 som det år då länsbytet tidigast skulle ske.

Så gick resonemanget en gång. Ändå borde inte Kullgren vara förvånad. De två utredningarna är tydligt positiva till länsbyte och landstingets skattehöjning har sänkt den ekonomiska tröskeln för Trosa att bli en del av Stockholms läns landsting.
Trosas band till Stockholm och Södertälje är starka. Enligt SKL:s utredning jobbar 48 procent av Trosas arbetande befolkning i hemkommunen, hela 43 procent pendlar till arbete i Stockholms län och bara 7 procent jobbar på andra orter i Södermanlands län.

Ett byte av landsting kommer dock innebära en skattehöjning i Trosa eftersom landstingsskatten i Stockholm är högre än i Sörmland. SKL räknar med en nettoskattehöjning i Trosa med 1,33 kronor per hundralapp. Beräkningen gjordes dock på 2010 års skattenivå. Med Landstinget Sörmlands skattehöjning på 60 öre blir höjningen i Trosa med länsbytet bara 73 öre, vilket är cirka 200 kronor i månaden räknat på svensk medianinkomst.

För Trosabor som pendlar med kollektivtrafik till Stockholms län blir länsbytet en besparing. Månadskortet för buss mellan Vagnhärad och Liljeholmen kostar nu 1 600 kronor medan ett SL-kort ligger på 790 kronor.
Vården då? En aspekt är ekonomin för Landstinget Sörmland. Vad innebär det för den sörmländska vårdapparaten att förlora skatteintäkter från 11 500 personer? SKL-utredningen menar att ett länsbyte enbart för Trosa kommer att ha liten inverkan på sjukvårdsstrukturen i Sörmland. Om däremot även Gnesta byter till Stockholm kan det krävas strukturella förändringar eftersom patientunderlaget för Nyköpings lasarett minskar kraftigt.

Att döma av Åsa Kullgrens kommentarer tycks dock landstingsledningen vara orolig för vårdkonsekvenserna redan om Trosa lämnar. Under alla omständigheter måste landstinget snarast utreda detta.
En annan aspekt är vården för Trosaborna. Kommer de kunna behålla sin sörmländska läkarkontakt efter länsbytet. ”Landstinget får nu en kort tid att hantera frågan men vi ser inga hinder för att ett avtal om hälso- och sjukvård tecknas mellan oss och landstinget i Stockholm”, skriver Åsa Kullgren i pressmeddelandet.

Det är ett välkommet besked. Ett sådant avtal måste dock ge administrativa sörmlänningar lika fri rätt att använda sig av vården i Stockholm län. Arbetspendlare över den östra länsgränsen finns nämligen i hela vårt län.

Läs mer om