Vad hände på Strömsholmen?

Sörmlandspolisens kommentar om ivägbussningen av oskyldiga Eskilstunabor 1 maj är oacceptabel. En förbehållslös ursäkt till de drabbade vore det bästa.

Ledare2012-06-07 04:12
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Polisen i Södermanland har ”sammanfattat den nuvarande bilden” av upploppen i Eskilstuna 1 maj och offentliggjort den. I rapporten finns en del självkritik. Polisen medger att den tappade kontrollen över händelseutvecklingen och konstaterar att polisstyrkan borde ha varit större från början.

Även andra nyttiga lärdomar dras. Ett par hundra lokala ungdomar ska ha anslutit sig till upploppen och brukat våld mot nazister, poliser och andra människor som vistades i centrala Eskilstuna. Därför har polisen nu gett sig ut i skol- och fritidsmiljön för att ”stärka relationen med ungdomarna” och därmed förebygga sådana händelser i framtiden.

Initiativet är lovvärt. Avdramatiserade möten med poliser kan för vissa ungdomar fungera som vaccin mot deltagande i upplopp, och kan även komma till nytta i andra situationer där polisen behöver allmänhetens hjälp. Det skadar åtminstone inte att försöka.
Men i detta förtroendeskapande arbete är polisens uppträdande i skarpa lägen lika viktigt som det polisen säger på ungdomsgården – om inte viktigare. Och här finns en del att önska från Sörmlandspolisen med anledning av upploppen 1 maj.

På kvällen stängde polisen in en större grupp personer på Strömsholmen. De visiterades, identifierades, filmades, tvingades under en tid sitta på marken i obekväm och förnedrande ställning, varefter de sattes på en buss och kördes till Ekeby där de släpptes av. Att döma av den fullsatta bussen handlade det åtminstone om ett 50-tal personer.

Enligt flera samstämmiga uppgifter till tidningen var de allra flesta av dessa medborgare, om inte alla, Eskilstunabor som inte hade något med upploppen att göra. De råkade bara befinna sig på en plats som polisen bestämde sig för att tömma.

Trots att händelsen vid flera tillfällen uppmärksammats i denna tidning har polisen valt att inte kommentera den. I utvärderingen finns den dock beskriven, men så noga inlindad att bara den som känner till något om tömningen av Strömsholmen kan förstå hänvisningen. Så här säger kommenderingschef Mikael Backman enligt informationen på polisens hemsida:

”Polisen har under vissa förutsättningar lagstöd att ingripa mot hela folksamlingar som är ordningsstörande eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Vid den här sortens åtgärder finns dock en risk för att enskilda individer som inte är ordningsstörande drabbas av polisens insatser.”
Punkt.

Sörmlandspolisen kunde ha hanterat det annorlunda. För det första borde inte bussningen ha ägt rum överhuvudtaget. Oskyldiga människor ska inte utsättas för den typen av ingripanden. Om polisen sedan har begått ett misstag, ska myndigheten medge fel och be de drabbade om ursäkt. Om polisen däremot menar att personerna på Strömsholmen eller en betydande del av dem utgjorde ett hot, bör man säga det.
Sedan finns förstås ytterligare en variant: Polisen inser att de människor som förnedrades och bussades iväg inte hade med upploppen att göra. Men eftersom ordningsmakten följde lagen och gängse rutiner anser polisledningen att inget fel har begåtts. Med andra ord: Trista saker händer, det är bara att svälja och gå vidare.

Om det är budskapet från Sörmlandspolisen, vilket det förefaller vara, bör det framföras i klartext och med tydlig redovisning av polisens version av incidenten. Kommentaren från Mikael Backman är däremot oseriös, ovärdig och undergräver förtroendet för polisen.

Läs mer om