Vad säger MP till Flensborna?

De som vill förbjuda vinst inom vården måste acceptera en primärvård med väsentligt färre alternativ. Flen är ett bra exempel.

Ledare2014-06-27 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

"Vi är för valfrihet, vi är emot vinstintressen." "Vi vill ha ägare som är intresserade av vården/skolan/omsorgen, inte ägare som bara vill tjäna pengar."

Så låter det från företrädare för Vänsterpartiet, Miljöpartiet och åtskilliga socialdemokrater när de talar om privata alternativ i den offentliga sektorn. Det bygger på nidbilder av företagare och ett missförstånd av relationerna på en marknad.

Det går egentligen emot det mesta av de erfarenheter som var och en gör i sin vardag – dagligen. Om tankegången överförs till andra branscher betyder det nämligen att alla de företagare som säljer varor och tjänster till sina kunder, och tjänar pengar på det, är i grunden ointresserade av sin verksamhet. Sådant intresse finns då uteslutande hos dem som driver verksamheter i föreningsform och liknande, och arbetar ideellt.

Lika egendomligt är antagandet att vinstförbud bara skulle få bort den förhatliga vinsten men lämna mångfalden och valfriheten intakt. Entreprenörer skulle satsa egna medel utan att kunna få tillbaka dem och investerare skulle lockas till branschen utan att få några vinstutsikter.

En ärligare hållning från vinstförbudspolitiker hade varit: "Vi anser att vinsten är så skadlig för skolan, vården och omsorgen att vi accepterar en mindre mångfald och valfrihet för att få bort vinsten."

Hur mycket mindre riskerar då valfriheten att bli med ett vinstförbud? I vilken utsträckning försämras servicen till medborgarna?

Här kan man se på vården i Sörmland, där privata vårdcentraler har inneburit en förbättring av tillgängligheten, på vissa platser på ett helt avgörande sätt. Hälsoval Sörmland, som vårdvalsystemet kallas här i länet, har gjort att Sörmland har utökat antalet vårdcentraler från 22 till 26.

Flen har gått från att ha en landstingsdriven vårdcentral med dålig bemanning och otillfredsställande arbetsmiljö till att ha två vårdcentraler som båda fungerar väl. Sedan den privata Vårdcentralen Centrum startades av tidigare landstingspersonal har arbetsförhållandena förbättrats även på den landstingsdrivna vårdcentralen.

Totalt finns i Sörmland nio privata vårdcentraler, bland dem en vårdcentral på Ekebyvägen i Eskilstuna som ägs av Achima Care AB. Familjedoktorerna AB har två vårdcentraler, en i Eskilstuna och en i Strängnäs där även Kyrkbackens vårdcentral finns som ägs av det norska bolaget Stamina Hot Helse. Allt detta är företrädare för det förhatliga vårdkapital som V och MP talar om.

Så ser det ut över hela Sverige. Privata vårdgivare etablerar sig och bidrar till att förbättra servicen till medborgarna inom ramen för landstingens vårduppdrag. Utvärderingar, bland annat en gjord av Myndigheten för vårdanalys, visar att de patienter som vänder sig till privata vårdcentraler än minst lika nöjda med deras service som de medborgare som har listat sig hos landstingsdrivna vårdcentraler.

Det är detta som motståndare till vinst vill montera ner.