Väljarna gav underkänt till Strängnäs styre

Den styrande majoriteten i Strängnäs åkte på en brakförlust i valet. Centern och Folkpartiet tappade en stor del av sina väljare. Det är välförtjänt.

Ledare2014-09-16 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Strängnäsborna har röstat bort den styrande majoriteten i kommunen. Enligt preliminära siffror tappade Centern, Folkpartiet och Socialdemokraterna tillsammans 8,9 procentenheter, medan Miljöpartiet ligger still med en tiondels procents ökning.

– Vi är i alla fall bättre än riksgenomsnittet, säger kommunstyrelsens ordförande Jens Persson (C) i gårdagens tidning. Han måste syfta på det nationella resultatet i riksdagsvalet, där Centern fick 6,1 procent jämfört med 6,5 procent i Strängnäs fullmäktigeval. (Det kommunala riksgenomsnittet för Centerpartiet är 7,9 procent.)

Men sett till väljarförlusterna är Jens Perssons ojämförligt större än Annie Lööfs. Centerpartiet tappade 35 procent av sitt väljarstöd. Men det var ändå inte den största. Den stod Folkpartiet för. Fredrik Lundgrens parti förlorade 40 procent av sina väljare när partiet backade från 7,3 till 4,4 procent.

Skandaler och brist på resultat på centrala områden, framför allt i skolan, kan förklara mycket av dessa katastrofval. Men grunden lades redan efter valet 2010. Den då styrande koalitionen C, FP och S förlorade sin majoritet (C gick upp väljarstöd) men behöll makten genom att utvidga alliansen till MP.

Denna ledarsida förespråkade en borgerlig koalition som utgångspunkt för majoritetsbygget. Moderaterna hade en ny kommunalrådskandidat, efter den avsatta Ann Landerholm, och hade tillfört koalitionen välbehövlig professionalism, något som saknades hos Socialdemokraterna.

Så blev det inte. C och FP valde att fortsätta med S, utan att lämna någon förklaring.

Så vad händer nu? Frågan om bildande av ett nytt styre ligger hos Moderaterna som nu är Strängnäs största parti inte bara i röstandel utan även i fullmäktigemandat. Oppositionsrådet Jacob Högfeldt (M)

säger att han vill bilda en borgerlig koalition. En sådan ger inte majoritet i fullmäktige även om man skulle återgå till den modell som gällde fram till 2008, med Strängnäspartiet som ett femte alliansparti.

Det lämnar i princip två alternativ. Det ena är borgerligt minoritetsstyre med majoriteter i olika frågor. Det vore inget nytt för Strängnäs. Fördelen är öppnare politiska processer än vid majoritetsstyre. Nackdelen är osäkerheten.

Det andra alternativet är att de fyra borgerliga partierna går ihop med Miljöpartiet som hittills visat sig vara en medgörlig partner i koalitioner.

Valutslaget kommer att förändra Strängnäspolitiken. Jens Persson kommer med största sannolikhet att tvingas lämna posten som kommunstyrelsens ordförande.

Folkpartiets valkrav på höjd skatt blir inte verklighet under mandatperioden. Sannolikt kommer FP även att tvingas släppa ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden till Moderaterna. Om inte annat har väljarna tydligt sagt att de inte vill ha Fredrik Lundgren i den rollen.

Den nuvarande majoritetens överenskommelse fem i tolv med Svenska hem om Mälarforum kan kastas i papperskorgen, om nu inte Jens Persson och kamraterna har bundit kommunen vid något rent rättsligt. Leif Lindström (S) försvinner från ordförandeposten i Sevab.

Inget av det är en garanti för ett bättre Strängnäs, men det ger vissa förutsättningar.