Valstrulet 2010 får inte upprepas

Ledare2011-02-12 09:27
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Fem månader efter valet kom så Valprövningsnämndens beslut: Det blir omval till Örebro kommun och till regionfullmäktige i Västra Götaland.

I Örebro blev Socialdemokraterna och Vänsterpartiet största block. Men marginalen var den minsta möjliga. Om Folkpartiet hade fått en röst till hade det tagit ytterligare ett mandat och Koalition Örebro – allianspartierna och Miljöpartiet – hade blivit störst.

Valprövningsnämnden konstaterar att ett en del Örebroröster som har lämnats via bud har felaktigt godkänts och att väljare har utsatts för otillbörlig påverkan vid röstning. Det senare handlar om Socialdemokraternas röstskola i stadsdelen Vivalla. En verksamhet som framställdes som utbildning i hur man röstar övergick i kampanjaktivitet. Mona Sahlin besökte röstskolan och höll ett valtal, varefter partiarbetare och röstskolelever tillsammans gick till lokalen för förtidsröstning. Partiarbetare gick in i röstningslokalen och ställde frågor till de röstande.

Västra Götalandsregionen styrs efter valet av en minoritetskoalition bestående av S, V, MP och Sjukvårdspartiet. De fyra partierna har 74 mandat av 149. Här har 15 röster som har lagts på Centerpartiet försvunnit före den slutliga sammanräkningen. Därtill har budröster godkänts felaktigt, en del väljare har inte fått rösta och ett antal förtidsröster har inte räknats. Centern var 16 röster ifrån att ta ett mandat från Socialdemokraterna.

Valprövningsnämndens beslut är välkommet. De små marginalerna betyder att de fel som har avslöjats kan ha avgjort valutslaget. Omval är då den enda utvägen. Man kan samtidigt ställa sig frågande till att kommunvalet i Örebro görs om i bara en valkrets av fyra. Vid omval gäller nya förutsättningar, väljare gör ett nytt ställningstagande, varför det vore rimligt om alla örebroare fick göra det.

Även den långa handläggningen hos Valprövningsnämnden – fem månader in i mandatperioden – förtjänar kritik. Det går nu att ifrågasätta legitimiteten och kanske även legaliteten i beslut som har fattats av region- och kommunfullmäktige vars tillblivande har underkänts.

Det gäller nu att dra lärdom av det som har hänt. Partier som arrangerar röstskolor som drar mot politisk agitation bör tänka om. Riksdag och regering bör i sin tur överväga ändringar i vallagen. I torsdags presenterade Folkpartiet ett antal sådana förslag där det absoluta flertalet borde vara okontroversiella och få bred politiskt uppslutning. Exempel: Lokalerna för förtidsröstning ska vara bemannade med flera röstmottagare, precis som vallokalerna på valdagen. Reglerna för legitimering vid röstning görs tydligare för att tillämpas mer rättssäkert. Röster som avges korrekt men som kommer sent till sammanräkningen på grund av misstag i hanteringen ska räknas, vilket inte görs i dag. Förbudet mot kampanjaktiviteter i anslutning till röstlokal bör skärpas.

Det är gott om tid till nästa val för att arbeta igenom dessa lagändringar. Valstrulet 2010 får inte upprepas.

Läs mer om