Vansinnig idé att stänga bron

Det viktigaste för regeringen tycks ha varit att nå ut med signalen – kopplingen till verkligheten kan man alltid fundera ut senare.

Ledare2015-12-05 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Bland regeringens förslag för att "kraftigt få ner antalet asylsökande" ingår id-kontroller ombord på tåg och bussar som färdas över Öresundsbron. Målet är att kontrollerna ska hinna klubbas igenom i riksdagen före jul. Men skapandet av hinder på sträckan, riktade mot flyende personer, stannar inte där. Under torsdagen blev det nämligen känt att möjligheten att tillfälligt stänga Öresundsbron för biltrafik ingår i den remiss som regeringen avser lämna till Lagrådet.

Med id-kontrollerna följer att personer som saknar giltiga identitetshandlingar, vilket många flyktingar gör, inte kommer att släppas ombord på tågen och bussarna. Det är samma ordning som sedan några veckor gäller för de passagerarfärjor som trafikerar mellan exempelvis Sverige och Tyskland. Regeringens avsikt är att id-kontrollerna ska utföras på dansk mark. Med största säkerhet kommer dessa att orsaka rejäla störningar i trafiken.

Möjligheten att tillfälligt stänga Öresundsbron, upp till en månad i stöten, är tänkt som ett komplement i fall läget, trots allt, blir "akut". I torsdagens Aktuellt saknade infrastrukturminister Anna Johansson (S) dock tydliga svar på hur ett sådant "akut läge" skulle kunna tänkas se ut. Det viktigaste för regeringen tycks således ha varit att nå ut med signalen – kopplingen till verkligheten kan man alltid fundera ut senare.

Förslag som ovanstående är framför allt problematiska ur ett humanitärt perspektiv. Att använda asylsökande som pjäser i det politiska spel som pågår i EU kring flyktingfrågan bidrar endast till att det mänskliga lidandet ökar och att asylrätten åsidosätts. Tendensen med allt mer alarmistiska uttalanden och illa genomtänkta migrationspolitiska åtgärder måste upphöra.

Det finns även andra problem med förslagen om id-kontroller och möjligheten att tillfälligt stänga Öresundsbron. Inte minst ekonomiska.

Varje dag görs omkring 75 000 resor mellan Sverige och Danmark – med tåg bil eller andra fordon. Vidare åker över 15 000 personer dagligen till ett jobb på andra sidan sundet. Att pendlingen fungerar smärtfritt är viktig för arbetskraftens rörlighet och därmed tillgången på rätt kompetens för företagen, samt i slutändan regionens tillväxt.

Sydsvenska handelskammarens vice vd, Per Tryding, är en av dem som har reagerat starkt på regeringens utspel om Öresundsbron. På handelskammarens blogg listar han flera skäl till varför Öresundsbron inte kan stängas.

Bland annat menar Tryding att en stängning skulle kosta en miljard kronor per arbetsdag, baserat på värdet av handeln med varor och tjänster mellan Sverige och Danmark. Han konstaterar vidare att Sverige och Danmark äger Öresundsbron gemensamt och att regeringen därför inte har juridisk rätt att ensidigt stänga bron.

Trydings poänger är viktiga. Det vore galenskap att från regeringens sida försöka stänga Öresundsbron och på så vis orsaka en verklig systemkollaps.