Socialdemokraterna vill föra in Fröslundas elever under Stålforsskolans administration men utnyttja lokaler på annat håll. Vänsterpartiet vill behålla högstadiet på Fröslundaskolan men öka samarbete och utbyte med andra skolor. Hela oppositionen presenterade i går ett eget förslag om att sprida ut Fröslundaeleverna på Stålforsskolan, Skogstorpsskolan och eventuellt ännu fler skolor.
Oppositionen, åtminstone alliansen, betraktar Fröslundaskolan som en problemskola och anser att det är positivt att den avvecklas. Men givet förutsättningarna gör skolan ett bra jobb, därom vittnar de så kallade salsa-resultatet. Det finns inga garantier för att de av Fröslundaskolans elever som presterar dåligt, kommer att prestera bättre på andra skolor. Oppositionens hållning förenklar och förbigår viktiga fakta.
Därför är Socialdemokraternas förslag bättre. Åtminstone under några år får Fröslundaskolans lärare fortsätta att arbeta som ett team, fast i andra lokaler.
Ändå är det inga enorma skillnader mellan Socialdemokraternas förslag och oppositionens. Därför borde det inte varit omöjligt att enas kring en bred uppgörelse, så som det såg ut att bli när idén först diskuterades. Men det är klart – när oppositionen plötsligt ändrar sig och presenterar ett förslag två dagar innan beslut ska fattas, är utrymmet för överläggningar inte så stort.
Märkligare är då att majoriteten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte har en gemensam linje i frågan. För det här är inte vilken fråga som helst. Organiseringen av skolan – där skollokalerna är en väsentlig del – utgör en av kommunens viktigaste uppgifter.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Johan Nilsson (S) lovade i måndags att ett beslut kommer på torsdag. Med tre oförenliga förslag torde följande hända: Det förslag som får minst röster vid omröstning – Vänsterpartiets – stryks. Om V sedan lägger ner sin röst kommer ordförandes röst fälla avgörandet mellan Socialdemokraternas sju röster och oppositionens sju röster.
Det blir nog som Socialdemokraterna vill och det är inte fel. Frågan är varför S inte lyckats övertyga majoritetskamraterna om nödvändigheten i att effektivisera den kommunala skolans användning av lokaler. Och naturligtvis, varför oppositionen i elfte timmen snickrade ihop ett eget förslag i stället för att som först, stödja Socialdemokraternas.