Var är sexpolitiken?

Svenska ungdomar blir allt sämre på att skydda sig mot könssjukdomar. I en studie gjord av forskare i Göteborg svarar sju av tio att de inte använde kondom sist de hade sex. Aborttalen fortsätter också att stiga.

Ledare2011-04-06 06:11
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vi må vara ett föregångsland när det kommer till människors personliga frihet att ha – eller inte ha – sex, när och med vem de vill. Undersökningen visar exempelvis att de flesta är nöjda med merparten av sina sexuella erfarenheter. Men resultaten från Göteborg och abortstatistiken från Socialstyrelsens visar också på att det är dags att ta ett nytt helhetsgrepp om sexualpolitiken.

Ett tänkbart skäl till att unga är dåliga på att använda kondom är att rädslan för hiv-smitta inte är lika stor i dag som för 20 år sedan. Men risken är fortfarande högst verklig. Risken för andra könssjukdomar är också stor, särskilt klamydia, en infektion som är lätt att bota men som oupptäckt kan leda till sterilitet.

Ett närliggande problem är att aborttalen ökar totalt sett i Sverige, och är de högsta i hela Västeuropa. Allra mest stiger de bland 20-24-åringar. Den enda grupp där de oönskade graviditeterna minskar, om än från en hög nivå, är faktiskt tonåringarna.

2009 presenterades en utredning med förslag för att minska aborterna. En av de föreslagna åtgärderna handlade om att kvalitetsgranska och förbättra sexualundervisningen i skolan. Något som visat sig framgångsrikt i Finland, där även klamydiafallen minskat. De nya läroplanerna lägger också större fokus på sexualundervisningen. Ett annat åtgärdsförslag var att utöka ungdomsmottagningarnas tillgänglighet. Ett tredje att dela ut gratis preventivmedel till skolungdomar över 15 och kraftigt subventionera preventivmedel till alla under 25 år. Det sistnämnda har fått ner aborttalen i Norge.

Men trots att utredningen beställdes av socialminister Göran Hägglund (KD) avvisar han de flesta av åtgärderna och menar att det borde åligga kommuner och landsting att ta tag i problemen kring sexuell hälsa och oönskade graviditeter. Det berättade tidningen Riksdag och Departement i januari. Vilket alltså får till följd att situationen ser väldigt olika ut i olika delar av landet. En del kommuner satsar stort på ungdomsmottagningar och rådgivning i skolhälsovården, andra sköter verksamheten med vänsterhanden. Somliga landsting subventionerar preventivmedel, andra inte.

Förhoppningsvis kommer den nya läroplanen att på sikt ge positiva effekter på tonåringars och unga vuxnas benägenhet att skydda sig mot smitta och oönskade graviditeter. Och förhoppningsvis kommer lektionerna om sex och samlevnad att ge större utrymme för diskussioner inte bara om sex utan också om relationer – något som efterfrågades i enkätsvaren i Göteborgsundersökningen.

Sen vore det bra om ansvarig minister inte led av beröringsskräck och sköt över ansvaret för sexualpolitiken till regional och kommunal nivå. Helt uppenbart behövs en nationell strategi.

Läs mer om