Vård nära de äldre

Att undvika onödiga besök på akutmottagningar - det var punkt ett när allianspartierna satte på papper vad som borde göras med äldrevården under mandatperioden 2010-14. Med en väl organiserad vård kan äldre människor slippa många påfrestande men onödiga transporter fram och tillbaka mellan äldreboenden och sjukhus.

Ledare2011-01-17 07:20
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det är att börja i rätt ände med ett av de större problemen i sjukvården - skröpliga äldre med flera olika sjukdomar som inte får rätt vård, ofta får fel medicinering och dessutom forslas hit och dit även när vården i stället skulle kunna ske på äldreboendet.

Mer än en gång har det sett ut som om regeringens politik i stället var att börja i fel ände - med ett krav att alla som kommer in på en akutmottagning, oavsett ålder och tillstånd, ska behandlas inom ett visst antal timmar. Det som hos socialminister Göran Hägglund (KD) setts som en möjlighet till poängplockning har stått i motsats till vad alliansens mest insiktsfulla äldrevårdspolitiker har önskat göra.

Nu verkar de senare i alla få som de vill. Regeringen har tillsatt Läkarförbundets förra ordförande Eva Nilsson Bågenholm som samordnare för bättre samverkan mellan äldrevård, primärvård, hemsjukvård och sjukhus. Ser man närmare på hennes uppdrag se man hur tankarna från alliansparternas äldrevårdsgrupp tagits fram igen.

De båda nyckelpersonerna i den gruppen var statsrådet Maria Larsson (KD) i socialdepartementet och riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), tidigare chef för Socialstyrelsen och sedan länge en outtröttlig entusiast för möjligheterna att lyckas bättre i de äldres vård genom att arbeta rätt och medicinera mer träffsäkert.

Den bärande tanken för dem är att primärvården ska ha ett verkligt och effektivt huvudansvar. Primärvården finns nära patienten, den kan komma ännu närmare. Både läkemedelsbiverkningar och annat kan förebyggas, där det inte går kan ofta vård ges direkt i bostaden, eller så kan patienten få åka direkt till vårdavdelning utan tröttande sortering och bedömning på akuten.

Allt det här förutsätter mer samordning av äldrevård, sjukvård och hemsjukvård. De ekonomiska ersättningssystem som styr husläkarmottagningar och vårdcentraler måste premiera rätt arbetssätt. De ska motverka att arbete i onödan stjälps över på akutmottagningar eller andra sjukhuskliniker. Här är det skillnader mellan olika delar av landet. Mer kan läras från dem som kommit längre.

Frågan om hemsjukvården i kommunal regi är också löst på sina håll men olöst på många andra. Allianspolitiken enligt Maria Larsson och Barbro Westerholm är att man ska fullfölja det kommunala övertagandet, så att de viktiga sjuksköterskefunktionerna för de multisjuka äldre stärks på lokal nivå.

Att sätta Eva Nilsson Bågenholm på att få landsting, kommuner och andra att samordna sig är en god idé. Rätt arbetssätt och god samverkan är av väldig betydelse för att sjukvård ska vara effektiv. Det lindrar för dem som är sjuka. Men det kan också lätta bördan för de anhöriga och för dem som arbetar i äldreomsorgen. Det är ju de som får ta åtskilliga stötar när sjukvården är långt borta - och alltför ofta kräver onödiga taxi- och ambulanstransporter.

Läs mer om