Vårdgivare ska inte tillåtas jaga lätta inkomster

Att träffa läkare via nätet kan ofta vara ett fullgott alternativ till fysiska besök. Men de digitala kontaktvägarna får inte tränga undan kontinuiteten och långsiktigheten i primärvården.

Att träffa läkare via nätet kan ofta vara ett fullgott alternativ till fysiska besök. Men de digitala kontaktvägarna får inte tränga undan kontinuiteten och långsiktigheten i primärvården.

Foto: Jessica Gow / TT

Ledare2021-02-10 19:24
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Den digitala vården har på senare tid styrts upp. Överdrivet generösa offentliga ersättningar för vårdbesök via nätet har skalats ner. Drivkrafterna för att styra patienter bort från fysiska möten till kontakt på distans har försvagats. 

Men det behöver göras mer. Västra Götalandsregionen undersöker nu ett radikalt grepp – att sluta ersätta andra regioner för egna medborgares digitala vårdbesök. Det skulle betyda att den som bor i Västra Götaland och använder sig av en nätläkare med bas i annat län får betala den fulla kostnaden själv.

Får man göra så? Det återstår att se. Förra veckans beslut innebär att förvaltningen i Västra Götalandsregionen ska undersöka hur detta förslag förhåller sig till lagen och till avtal med andra regioner.

Regionstyrelsens ordförande i Sörmland, Monica Johansson (S), är tveksam till lagligheten men positiv till ambitionen. Det går att förstå, även om Västra Götaland går för långt. Men tyvärr överpolitiserar Johansson frågan genom att göra en poäng av att det var en borgerlig regering som drev fram valfrihetslagarna och att det är en moderatstyrd region som nu söker komma ur konsekvenserna av detta för den digitala vården.

Johansson berättar inte att Västra Götaland styrs av en blågrön minoritet(!) och att beslutet om den digitala vården fattades i full politisk enighet.

När det sedan kommer till oönskade effekter av kombinationen valfrihet och digital vård har det socialdemokratiskt ledda styret i Region Sörmland ställt till det helt på egen hand. Regionens avgiftsfrihet för digitala vårdbesök ledde till att flera sådana företag etablerade sig i länet. Åtminstone ett av dem uppgav att det hade uppvaktats med lockrop av tjänstemän från regionen.

Sedan dess har avgifter införts både för fysiska och digitala primärvårdbesök. Men de senare är inte heltäckande. Det kostar 100 kronor att kontakta läkare eller psykolog i videosamtal. Övriga digitala besök är avgiftsfria. Som all avgiftsfrihet riskerar detta system att leda till överutnyttjande samt till att primärvården styr om resurser på ett icke önskvärt sätt. 

Hotet är inte överhängande. Den digitala vården är fortfarande liten i förhållande till annan vård och avgiftssystemet är bättre än vad det har varit. Men det finns kvardröjande dåliga drivkrafter. De måste bort.

Ett möjligt sätt för Sörmland att förbättra avgiftsmodellen är att göra som Västra Götaland gör i dag. Patienter betalar där en lägre avgift vid digital vårdkontakt på den vårdcentral där de är listade, och en högre avgift om de vänder sig till en annan vårdgivare via nätet. 

Detta fokus på listning uppmuntrar primärvården att arbeta långsiktigt med sina patienter, lära känna dem och deras hälsa. I stället för att jaga enkla inkomster via fragmentariska nätbesök.