När kommunpolitiker diskuterar äldreomsorgen måste de ikläda sig två roller – medborgarnas företrädare och arbetsgivare. Det kan bli en motsättning, när politikern i sitt försvar av arbetsplatserna, verksamheten, systemet tappar bort medborgarna som gett politikern dennes mandat. Medborgarna uppträder då som både användare av kommunens tjänster och som skattebetalare.
Men för att leverera det som medborgarna förväntar sig av, i det här fallet, äldreomsorgen får politikerna inte glömma personalansvaret. Kvalitet i utförandet förutsätter trivsel på arbetsplatserna.
De här perspektiven framträdde tydligt när tidningen i går skildrade Eskilstunapartiernas ståndpunkter och ställningstaganden i äldreomsorgen. I frågan om valfrihet i hemtjänsten förvandlas de styrande partierna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – till försvarare av den kommunala organisationen mot andra, privata aktörer.
Märk väl, Lagen om offentlig upphandling (LOV) i hemtjänsten innebär inte en upphandling där pris ställs mot kvalitet. Kommunen sätter i stället upp regler och prislista som gäller lika för alla och där andra utförare får konkurrera på samma villkor som kommunen.
Konkurrenterna kan vara såväl vårdkoncerner som mindre sammanslutningar som hembygdskooperativ, kyrkor eller varför inte bostadsrättsföreningar. Företag som redan finns i Eskilstuna och bedriver personlig assistans kan utvidga verksamheten till hemtjänst.
Vilken aktör som blir störst avgör de äldre men kommunen torde ha ett försprång även vid LOV, i kraft av sin storlek och av att vara en känd och etablerad utförare.
Men visst – en kommun som öppnar för konkurrens stökar till det i den egna organisationen. Och det utgör nog en mental spärr för den politiska majoriteten, vid sidan av det mer selektivt ideologiska motståndet mot att vissa serviceföretag som arbetar i den offentliga sektorn tjänar pengar på detta. Medborgarnas intresse har här underordnad roll.
Hur angeläget är det då att förbättra arbetsvillkoren för de anställda i äldreomsorgen? Här råder det sällan brist på vackra politiska principståndpunkter och ambitioner. Om ord och handling hade hängt ihop, hade begrepp som kvinnolöner, ofrivilliga deltider och delade turer inte existerat.
De ofrivilliga deltiderna ska nu försvinna inom vuxenförvaltningens vård- och omsorg, är det bestämt genom ett avtal mellan kommunen och Kommunal. Partiet (S) och förbundet gav ett sådant löfte fem dagar före valet 2010. Avtalet kom till stånd lagom till valrörelsen men utan att heltidsprojektets effekter blir synliga förrän efter valet, från nästa år.
Det är gott om fallgropar. Kostnaderna ska inte öka, är det sagt. Och det får inte heller ske till priset av fler delade turer och annat som försämrar arbetsmiljön.
I alla dessa delar borde kraven ställas mycket högt på ett parti som vill tillhandahålla så mycket offentlig service som möjligt utan konkurrens, och som har styrt Eskilstuna i 96 år utan avbrott.