Eskilstunas ekonomi visar sig vara sämre än vad den styrande majoriteten har trott. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tar ett så kallat ordförandebeslut om ytterligare besparingar. Oppositionspolitiker kritiserar beslutet till form och innehåll. Jansson uttrycker sig förklenande om deras kompetens – säger att Vänsterpartiet aldrig kommer kunna leda kommunen med den ledning partiet har i dag – och uppmanar dem att lära sig kommunallagen bättre.
Det är vad som har utspelat sig de senaste dagarna. Meningsutbytet är destruktivt för det politiska klimatet i kommunen. Och det är Jansson som bär ansvaret.
Kommunstyrelsens ordförande ställde oppositionspolitikerna inför fullbordat faktum. De har inte kunnat granska något förslag. Maria Chergui (V) och Kim Fredriksson (SD) kritiserade därför mycket riktigt beslutet på demokratiska grunder. De ifrågasatte brådskan och lämpligheten i att avgöra sådant i slutna rum. De ifrågasatte också huruvida dessa besparingar verkligen är nödvändiga.
Jimmy Janssons uppmaning att gå en utbildning i kommunallag var därför, förutom att vara allmänt arrogant, ett praktfullt goddag yxskaft. Chergui och Fredriksson hävdade inte, åtminstone inte inledningsvis, att beslutet var olagligt utan att det var odemokratiskt. Det senare är inte en juridisk fråga, inte något som man kan läsa sig till i kommunallagen. Det är en åsikt, ett ämne för debatt.
Men eftersom Jansson nu har fört lagen på tal går det att resonera även kring den. Det är långt ifrån säkert att kommunallagen ger honom de svar han söker.
"En nämnd får uppdra åt ordföranden eller en annan ledamot som nämnden har utsett att besluta på nämndens vägnar i ärenden som är så brådskande, att nämndens avgörande inte kan avvaktas." Så lyder den aktuella bestämmelsen i kommunallagen.
När är det då så bråttom att det inte går att vänta på ett nämndmöte? Ett beslut om omhändertagande enligt LVU och LVM är exempel på en sådan situation. En annan situation, av delvis annat slag, kan vara att nämnden har fattat beslut i sak i något ärende men att det krävs formella kompletteringar.
Nu var det fråga om ett nytt och rätt så betydelsefullt beslut. Dess ekonomiska effekt är 75 miljoner kronor per år, enligt den politiska majoritetens beräkningar. Nästa schemalagda möte med kommunstyrelsen är 13 oktober men det går även att kalla till ett extra sammanträde tidigare.
För den som, likt socialdemokraten Jimmy Jansson, alltid har suttit i majoritet kan det vara svårt att fullt ut förstå värdet av sådana politiska processer. Mer egendomligt är att Moderaterna och Centerpartiet, som nyligen satt i opposition och ofta kritiserade Socialdemokraterna för odemokratiskt beteende, nu uppträder på samma sätt.
Den huvudsakliga invändningen i sak måste vara att majoriteten skapar osäkerhet i kommunens verksamheter när dess ekonomiska horisont inte sträcker sig längre än till nästa SKL-rapport, när den måste panikbromsa.
Och ju mindre utrymme som finns för kritisk granskning desto sämre blir besluten.