Regeringen har tagit ännu ett steg till att göra det möjligt för ensamstående att få assisterad befruktning. I torsdags lämnade regeringen över en remiss till Lagrådet. Det finns en riksdagsmajoritet i frågan. Endast Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna motsätter sig detta. Lagen ser nu ut att kunna vara på plats i april 2016, om den inte får allvarlig kritik i Lagrådet.
Det var den förra regeringen som 2013 tillsatte en utredning om ofrivillig barnlöshet. I maj 2014 lämnades ett delbetänkande över, där fokus låg på assisterad befruktning för ensamstående kvinnor. Detta skickades sedan ut på remiss.
Till skillnad från regeringen menade några av remissinstanserna, däribland Socialstyrelsen, att en ensamstående kvinna bör genomgå en hårdare lämplighetsprövning än ett par som söker behandlingen.
De par som önskar assisterad befruktning behöver alltså genomgå en "särskild prövning", där en läkare tar ställning till om de mediciniska, psykologiska och sociala förhållandena gör dem lämpliga att fungera som föräldrar. Socialstyrelsen anser dock att bedömningen av ensamstående bör göras av socialnämnden, inte av en läkare, och därmed mer likna den omfattande granskning som görs vid internationella adoptioner.
I regeringens remiss har denna idé om särbehandling av ensamstående inte tagits med. Tvärtom skriver man: "Ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning på samma villkor som i dag gäller för par." Det är bra.
Ingenting tyder nämligen på att ensamstående som regel skulle ha sämre förmåga att hantera ett föräldraskap. Det syns bland annat genom alla de kärleksfulla och välfungerande familjer enbart bestående av mamma och barn eller pappa och barn som redan finns. Barnperspektivet bör naturligtvis sättas främst, men om den prövning som i dag görs av par anses fullgod i dessa fall, bör den rimligtvis också vara det med ensamstående.
Barn som tillkommer genom assisterad befruktning är trots allt ofta extremt efterlängtade och, givetvis, planerade. Tilläggas kan att adoptioner är känsliga på ett helt annat sätt, i och med att dessa barn ofta har fått en mycket problematisk start på livet, vilket kan motivera mer omfattande utredningar.
Under en presskonferens i torsdags beskrev sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) flera gånger den nuvarande lagstiftningen – den som endast medger assisterad befruktning för par – som gammalmodig. Wikström har rätt.
Cirka 800 ensamstående svenska kvinnor åker årligen utomlands, i huvudsak till Danmark, för att genomgå assisterad befruktning. Även i länder som Finland, Estland, Storbritannien och Nederländerna är den har typen av behandlingar tillåtna sedan flera år tillbaka.
Dagens svenska lagstiftning på området söker problem där inga finns och gör det extra svårt för ensamstående kvinnor att bli föräldrar. Det är på tiden att det ändras.