Kommunens traditionella nyårsfyrverkeri ska avskaffas och ersättas av ett en lasershow i kommunens helägda bolag Destination Eskilstunas regi – om bolaget får ihop finansieringen. Under onsdagen väckte nyheten många känslor bland tidningens läsare: "Ett jävla skämt," konstaterar en läsare. "Det var på tiden", skriver en annan.
De båda läsarna är typiska representanter för var sin åsiktsgrupp: Den ena som tycker att ett fyrverkeri är en del av ett lyckat nyårsfirande, som vill att Eskilstunaborna ska fortsätta att ”samlas längs ån för att se fyrverkerierna och vaka in det nya året tillsammans." Den andra som pekar på fyrverkeriernas miljöpåverkan, att de skrämmer djur och kostar för mycket.
I Eskilstuna har kommunen länge bekostat fyrverkeriet, trots att det knappast kan ses som en kommunal kärnuppgift. Särskilt inte i en kommun som drar åt svångremmen för all annan verksamhet.
Kommunen är dessutom numera ganska ensam om att bekosta ett fyrverkeri. Inför nyåret 2024/2025 uppgav – enligt organisationen Djurens rätts så kallade ”panglista” – omkring 95 procent av Sveriges 290 kommuner att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi.
I stället har man valt andra alternativ. I vissa kommuner har fyrverkerierna ersatts av exempelvis eld- och lasershower. I andra finns fortfarande fyrverkerierna kvar. Men då bekostas de av privata företag eller så låter man kommunens invånare stå för raketskjutandet.
I Eskilstuna vidhöll kommunen länge sin tradition med ett fyrverkeri. De senaste åren under ledning av den självutnämnda ”nyårsgeneralen” – kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S). Men nu ska traditionen förnyas. Fyrverkerierna på Strömsholmen går i graven och ersätts enligt planen av en lasershow – på Fristadstorget. Ansvaret för firandet läggs över på Destination Eskilstuna, som också får ta över kommunens gamla budget för firandet. (2023 uppgick den till cirka 150 000 kronor.)
Men det finns ett krux med planen. Det nya firandet med en laser blir dyrare än den gamla fyrverkeriet och Destination Eskilstuna verkar inte ha mer pengar att lägga på firandet än de som kommunen skickar med.
Det kommunala bolaget går därför ut med håven och uppmanar det privata näringslivet att bidra på olika sätt: ”Vi har hög ambitionsnivå och vi kommer att behöva partnerskap, därför sträcker vi ut en hand till företagare och näringsliv. Vi tar gärna en diskussion med alla, oavsett deras förutsättningar. Alla är ju inte Volvo,” säger Felix Back, projektledare för evenemang på Destination Eskilstuna till tidningen.
Det är positivt att Destination Eskilstuna ser över möjligheten att låta andra vara betala för nyårsfirandet. I flera kommuner är det ju privata företag som helt och hållet står för och bekostar firandet vid tolvslaget. Men det finns samtidigt något väldigt bakvänt i det kommunala bolagets förfarande.
Ett samarbete eller partnerskap brukar vanligtvis betecknas av att samtliga parter har en möjlighet att bidra till och påverka utformandet av projektet. Men i det här fallet är planen för firandet är redan spikad. Destination Eskilstuna vill alltså inte ha en partner. De söker någon som vill öppna plånboken – utan möjlighet att ställa egna krav.
Det är synd att man valt denna modell. Dels för att företagen skulle kunna ha bidragit mer fler kreativa idéer nu när firandet ska förändras. Dels för att Destination Eskilstuna med detta upplägg målat in sig i ett hörn.
För det finns ingen plan för vad som händer om företagen inte vill finansiera kommunens lasershow. Destination Eskilstuna har de pengar de har. Får de inte extra pengar behöver de därför tänka om hela upplägget.
Det känns inte helt genomtänkt. Frågan är därför varför man valde att gå ut med nyheten nu, innan man säkrat partnerskap med näringslivet och därmed finansieringen av projektet. Det går inte att komma ifrån att det finns en risk att resultatet blir det likt det i sagan om mäster skräddare: "Det bidde ingenting."