Vi har rätt att vänta oss mer av skolägare

Alla religioner ska respekteras. Så står det på en lapp på klassrumsväggen i Tallbackens skola.

Ledare2016-04-18 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Någon borde skicka en kopia till Thomas Jarlsbo, delägare och grundare av British Schools, som just nu utreds för hets mot folkgrupp, vilket Eskilstuna-Kuriren rapporterade om i lördags.

Bakgrunden är uttalanden som Jarlsbo har gjort på Facebook, där han bland annat kallar islam för mordisk sekt och hävdar att man aldrig ska tro på muslimer. Han har även skrivit att "alla representanter för religiösa samfund är bigotta förståndshandikappade" och delat en bild med påståenden som uppges visa att Sverige islamiseras allt snabbare.

Oavsett vad Åklagarkammaren kommer fram till är Jarlsbos agerande oacceptabelt. Skolhuvudmän har inte bara ett ansvar för att eleverna lär sig matematik och geografi. Skolan ska även lägga grunden för barns och ungdomars etiska och moraliska värdegrund, där tolerans och respekt för dina medmänniskor är a och o. Eller som Martina Montelius sammanfattade vett- och etikettexperten Magdalena Ribbings senaste bok: Man måste förstå att man inte är ensam i samhället.

Då håller det inte att, som Thomas Jarlsbo, försvara sig med att likaväl som andra säger att de tror på Bibeln och Koranen måste han få säga att han inte gör det. Inte för att det är fel i sak – en ateist har lika stor rätt som en troende att berätta om sin livsåskådning – utan för att problemet inte är att Jarlsbo slagit fast att han inte är religiös.

Anledningen till uppståndelsen är Jarlsbos smutskastning och ringaktning av troende i allmänhet och muslimer i synnerhet, vilket går helt på tvärs mot British Schools värdegrund "där allas lika värde och respekt för andra kulturer och religioner är centrala begrepp". Att Jarlsbo inte förstår skillnaden mellan att inte dela en ståndpunkt och att uttrycka sig respektlöst om meningsmotståndarna är häpnadsväckande och sammanblandningen borde vara otänkbar för alla som företräder en kunskapsskola.

Parallellt med skriverierna om islam sprider Jarlsbo ryktet att journalister mörkar "sanningen", vilket är en vanlig myt på den högerextrema kanten, och han kallar regeringen för den mest inkompetenta genom alla tider "och då undantar jag inte Mugabe". Ståndpunkterna är helt lagliga att inta, men sättet han skriver på är inte speciellt respektfullt. Särskilt inte meddelandet om att han ska njuta av att oavbrutet häckla arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som han beskriver som "korkad".

Att British Schools vd Jakob Ladenstedt omedelbart efter Eskilstuna-Kurirens avslöjande gick ut och förklarade att Thomas Jarlsbo skrivit uttalandena i egenskap av privatperson, inte som delägare, och att det inte är något som organisationen ställer sig bakom, är bara vad man kan vänta sig av en vd. Däremot håller det inte som förklaring.

Tiden när man kunde skilja på vad en person gjorde privat och professionellt är förbi. På samma sätt som politiker inte kan säga en sak offentligt och en annan när kameran är avstängd, representerar allt fler, som företagsledare, delägare och många anställda, sina arbetsplatser överallt, dygnet runt. Det gäller i synnerhet människor som driver en skola, där en central uppgift är att förbereda eleverna för ett liv i en värld där människor med olika språk, tro och kultur existerar tillsammans.