Landstingets skattehöjning har skapat irritation bland länets folkpartister. Ledamoten i landstingsfullmäktige Michaela Borg (FP) från Nyköping röstade nej till majoritetens budgetsförslag med argumentet att hon inte förstår motivet till skattehöjningen.
Borg fick uppsträckning av gruppledaren och sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur men mottog även stöd från flera håll i partiet.
Solweig Ericsson-Kurg, Folkpartiets gruppledare i Oxelösund, kritiserade af Bjurs hårda ord mot Borg och tog henne i försvar.
"Om nu Michaela upplever att hon inte förstår tycker jag att det står för ett misslyckande för Thomas som gruppledare", skrev Ericsson-Kurg på sin blogg på Södermanlands Nyheters webb.
Även Margareta Karlsson, gruppledare i Vingåker, och Magnus Esko, fullmäktigeledamot i Katrineholm, har uttryckt stöd för Borg. De och folkpartiets företrädare i Flen, Eskilstuna och Strängnäs är kritiska till bristen på information inför skattehöjningen.
Göran Benedicks, gruppledare i Gnesta, formulerar det hårdast i SN:
– Jag tycker man ska förankra sånt. Men landstingsgruppen har utvecklats till en sekt.
De skarpaste reaktionerna bör ses mot bakgrund av kommunfolkpartisternas kamp att hålla skatterna nere, för att upprätthålla kommunernas konkurrenskraft.
Det blev inte bättre av att skattehöjningen kom plötsligt, hade uppenbarligen inte förankrats i Folkpartiet i länet och har heller inte förordats av landstingets ekonomikontor. När så landstingsmajoriteten presenterade höjningen och argumenterade för den angav man felaktigt ett högre sparbehov för vården än det faktiska. "Räknefel" har Moderaterna kallat det. Allt det ger Thomas af Bjur en uppförsbacke i frågan.
Men hans problem är större än så. Det finns en bredare intern kritik mot både arbetsformerna, som Benedicks formulering vittnar om, och landstingspolitikens innehåll. På gårdagens debattsida riktar Oxelösunds partiavdelning genom Hans Trovik hård kritik mot landstingsgruppen och mot af Bjur personligen. Här är ett centralt resonemang:
"Vi förväntade oss till exempel större antal vårdgivare, mer vård, mindre byråkrati, människors valfrihet och att uppmuntra en mångfald vårdgivare. Av det har vi sett väldigt lite."
Det är en riktig iakttagelse. Som påpekats tidigare på denna sida har Thomas af Bjur lyckats dåligt med att uppfylla vallöftet om att utvidga vårdvalet till fler områden. Socialdemokraterna har bromsat och af Bjur har varit mån om att hålla en enad front utåt från majoriteten, i stället för att ta hård strid i valfrihetsfrågorna, även om det innebär att förstöra något den goda stämningen i den styrande koalitionen. Ja, frågan borde kanske vara av sådan vikt för FP att den villkorar partiets medverkan i majoriteten.
Koalitionen med Socialdemokraterna var ifrågasatt på flera håll i det sörmländska folkpartilandet redan när den bildades 2008, trots att den var nödvändig.
Med det utgångsläget borde landstingsgruppen ha gjort sitt yttersta för att vinna skeptikernas förtroende. Sammantaget 1,25 procentenheter i höjd skatt och tassande på tå i valfrihetsfrågor är raka motsatsen.