Vilse på akuten

Lagstadgad fyratimmarsgräns för väntan på sjukhusakut är ingen bra idé. Den verkliga utmaningen är att fler patienter kan tas om hand på rätt ställe och inte behöva komma akut till sjukhus. Det som kan skötas i primärvård ska helst klaras av där.

Ledare2010-12-29 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Nu har Socialstyrelsen undersökt sex sjukhus och funnit att var fjärde person som kom in till akuten fick vänta mer än sju timmar. Det låter illa. Men ofta finns felet säkert på annat håll än på sjukhuset. På en avdelning där huvuduppgiften är det akuta och ibland livshotande är det inte konstigt att just detta går före. Det är rätt att prioritera de som behöver omedelbar vård medan de som tål att vänta får vänta.

Så varför lägger Socialstyrelsen tid på en sådan sidofråga som om patienter som tålt att vänta fått vänta länge då de varit på akuten fast de inte borde vara där? Jo, Socialstyrelsen har ett regeringsuppdrag från socialminister Göran Hägglund (KD).

Ganska ofta händer ju en olycka eller ett sjukdomsfall plötsligt på kvällen eller natten, då vårdcentraler, husläkarmottagningar och distriktssköterskor inte har öppet. Akutmottagningar på sjukhus har då ofta en uppgift att ta hand om det som inte bör vänta till förmiddagen nästa dag.

Men alldeles för ofta kommer patienter till akuten när de i stället borde ha fått tid på vårdcentralen, tagits om hand av vårdpersonal i äldrevården eller bara hållit sig hemma.

Nyckelfrågan framför andra är tillgänglighet, kompetens och serviceanda i primärvården. Landstingen ansvarar för de ekonomiska styrsystemen i primärvården och kan nå långt genom att premiera rätt arbetssätt och skapa förutsättningar för att läkare söker sig till primärvården och blir kvar där. Möjligheterna att lyckas ökar med vårdval och alternativ. De kan öka ännu mer om primärvårdens ansvar stärks ytterligare med en fullföljd husläkarmodell.

Att det finns vårdpersonal tillgänglig i äldrevården, så att man undviker onödiga transporter av patienter till och från akutmottagningar är en annan viktig sak. God samverkan mellan primärvård och äldrevård kan betyda mycket. Här är utvecklingen i stora drag på väg åt rätt håll, men det går säkert att nå ännu längre.

En väl fungerande sjukvårdsupplysning på telefon ska inte heller underskattas. Duktiga sjuksköterskor kan ofta på telefon avgöra vad som kan vänta till nästa dag, vad som hör hemma på vårdcentralen och när det är säkrast att snarast undersöka på sjukhus.

Perfekt kan det aldrig bli. Men det finns många sätt att lätta trycket på akutmottagningarna genom att få andra delar av vården att fungera mer effektivt. En lagregel om tillåtet antal timmar på akutmottagning är en snedvridning av tanken på en vårdgaranti. Den avser något annat, nämligen att icke-akuta behandlingar ska genomföras utan köande så att längre sjukskrivningar och onödig väntan undviks.

Bättre primärvård löser många av akutmottagningarnas bekymmer. Det allvarliga väntetidsproblemet är ett helt annat - patienter som verkligen behöver psykiatrins hjälp kan få vänta länge. Sorgligt ofta lämnas de vind för våg.

Läs mer om