På Svenska Dagbladets debattplats framförde den förre chefredaktören på Lärarnas tidning, Sten Svensson, en idé till utformning av de nya reglerna: Inga vinster ska få plockas ur skolor där inte alla elever uppnår målen, alltså blir godkända i kärnämnena.
Det är en dålig och orättvis idé. En skola kan göra ett fantastiskt jobb givet förutsättningarna, utan att precis alla elever får godkänt. Följden av Sten Svenssons förslag skulle bli att skolföretag bara etablerades i riktigt resursstarka områden. Det vore synd. Mångfald är bra, överallt. En annan risk är skolor uppmuntras att ge vissa elever betyget godkänt fastän de inte uppfyller kriterierna.
Hela den här diskussionen om vinst är ett sidospår som flyttar fokus från den väsentliga frågan. För var finns beläggen för att skolresultaten i skolor som ägs av aktiebolag uppvisar sämre resultat än genomsnittet?
Dessutom vet vi att den som verkligen vill tjäna pengar på privat skolverksamhet kan göra det trots förbud mot aktieutdelning. Löner och arvoden till ledningen kan göras hur stora som helst. Skolan kan också köpa tjänster och hyra lokaler av andra företag, med samma ägare. Och det finns fler sätt.
Den ideologiska kritiken mot vinstutdelning i skolföretag är dessutom inkonsekvent. Det formligen strömmar skattepengar ur offentlig verksamhet till privata företag. Kommuner, landsting och myndigheter köper varor och tjänster av företag som givetvis tillåts, ja förutsätts, gå med vinst. Det tycks inte uppröra någon.
I den nya skollagen kommer elevers rätt till stöd och hjälp att regleras tydligare än i den förra. Bland annat införs en skarp huvudregel att friskolor inte får utestänga elever med särskilda behov. Alla skolor ska följa skollagen. Därmed borde frågan vara ur världen.
Utbildningsministern borde släppa detta stickspår om vinst och återföra fokus till kvalitet och resultat.