Barnbidrag med flerbarnstillägg. Foto:

Därför ska alla få barnbidrag

Ledare
annons

Då och då poppar förslaget upp som gubben i lådan: behovspröva barnbidraget.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Varför ska miljonärer få drygt tusen kronor i månaden per barn när pengarna skulle göra större nytta hos familjer som aldrig har råd att unna sig någonting extra?

Vid en första tankevända låter resonemanget rimligt. Höginkomsttagare klarar av att utrusta barnen inför terminsstarten utan extrapengar på kontot.

Tänker man ett varv till inser man dels att behovsprövning kostar tid och resurser för Försäkringskassan. Dels att behovsprövade bidrag, som socialbidrag och bostadsbidrag, har skadliga marginaleffekter, som motverkar arbetslinjen, eftersom varje intjänad krona kvittas mot en mindre från staten eller kommunen. Det gäller oavsett om barnbidraget i sig är behovsprövat, eller om det avskaffas helt i utbyte mot ett höjt försörjningsstöd, vilket nyligen föreslogs av Liberala ungdomsförbundet (Dagens Samhälle, 18/8).

Men det finns fler skäl än privatekonomiska till att alla barnfamiljer bör få barnbidrag, nämligen vad vi anser att det ska vara. En del av samhällets yttersta skyddsnät, som syftar till att fånga upp barnfamiljer innan de når botten, eller en del av den generella välfärden, där även exempelvis avgiftsfri skola och tandvård för alla barn ingår?

Väljer man det senare – vilket är vad barnbidraget är i dag – faller miljonärsargumentet. Givetvis skulle de mest välbeställda kunna betala ur egen ficka för barnens utbildning, medicin och tandställning. Likaså för sin egen sjukvård och mammas plats på äldreboendet.

Men det betyder inte att de ska behöva göra det. Om skattesubventionerad skola, barnomsorg, tandvård, medicin, sjukvård och äldreomsorg behovsprövas ekonomiskt, och de som bedöms ha råd får betala hela eller stora delar av vad barnens skolgång och den egna ögonoperation de facto kostar, kommer många med rätta att känna att de betalar två gånger: först via skatten och sedan privat.

Då minskar framför allt medelklassens vilja att betala skatt, varpå den generella välfärden urholkas, vilket främst slår mot dem som inte har råd att betala själva.

Därför är vitsen med att Försäkringskassan betalar ut barnbidrag till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, vilket kassan glatt trumpetade ut i samband med prinsessan Estelles födelse, inte att de kungliga barnen annars skulle bli utan höstjackor. Vitsen är att varje undantag från den generella välfärdsmodellen långsiktigt drabbar barn som befinner sig långt ifrån Haga slott.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

VälfärdLedarebarn och familj
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka