En prinsessa på olympiad, och värdfolk med skäl till nervositet

Ledare

Vem skickar en militärmonarki för att visa att ett utlandsbesök sker på hög nivå?

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

En prinsessa, syster till monarken själv. I delegationen från norr till vinterolympiaden ingår prinsessan Kim, syster till kejsaren Kim III.

Nordkorea är en, till namnet kommunistisk, monarki med kärnvapen och interkontinentala raketer. Att flera typer av de senare plötsligt dök upp överraskade. Risken är inte mindre när detta inträffat med den obalanserade Trump i Vita Huset. Nordkorea tycks för några år sedan ha smusslat åt sig avancerad industriell utrustning genom kinesiska företag. Därmed kunde avancerade missiler byggas oväntat snabbt, utifrån ryska ritningar som anskaffades efter Sovjets kollaps.

Riskbilden är inte bara att Nordkorea är på väg mot att bli kärnvapenmakt med andraslagsförmåga och resurser för utpressning med höga insatser. Nordkorea fick hjälp med tekniken från atomvapenspridarna i Pakistan. Regimen kan tänkas sälja atombomber och robotar, även till stater eller organisationer som skulle vara ännu större säkerhetshot. Hård kontroll av allt som transporteras ut från Nordkorea borde vara en grundläggande försiktighetsåtgärd.

De mer sansade politikerna, militärerna och diplomaterna i USA och på andra håll ser flera ytterligare möjligheter att nu pressa Nordkorea till besinning och eftergifter med välriktade sanktioner och handelskontroller. Ledningen i Peking har troligen blivit lurad av koreanskt mygel med korrupta kinesiska företag, och kan tänkas ha tappat tålamodet. Den har varit med om att skärpa sanktionerna avsevärt.

En amerikansk diplomat, tidigare verksam under Bushstyret, var tilltänkt ambassadör i Sydkorea men ratades av Vita Huset, troligen beroende på den bedömning han sedan skrivit om i pressen: En begränsad militärinsats för att knäcka Nordkoreas atomkapacitet är i praktiken omöjlig. Som många andra också påpekat skulle den innebära stor risk för omfattande förödelse och oerhört många döda i Sydkorea.

Prinsessdiplomatin vid olympiaden har denna bakgrund. Sydkoreas osäkerhet kommer av hotet från norr, men förvärras av de dåliga relationerna mellan en liberal regering i Seoul och en lynnig presidentmakt i Washington. Denna sparkar på sin allierade med handelsrestriktioner, och överväger att öka spelets insatser, på sin allierades bekostnad.

Läs mer om dessa ämnen

Donald TrumpAsienKrigLedareVinter-OS