‒Vår risk är väldigt liten. Vi har stora tillgångar som är värda mer än skulderna och som är blygsamt bokförda. Utmaningen framåt däremot är investeringsbehoven. Därför är det viktigt att vi jobbar för att betala av våra skulder, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna.
I Strängnäs, där kommunen minskade sin låneskuld per invånare med 6 procent jämfört med 2015, men där läget är mer ansträngt, är det en allvarsam Per Malmquist, ekonomichef som kommenterar kommunens låneskuld.
‒Det är ett tufft läge, det är bara att bekräfta det. Vi har en ansträngd ekonomi och låg soliditet. Vi har stora investeringsbehov framöver. Men vi jobbar på det och har tagit fram en plan för långsiktig finansiell planering som ska behandlas av kommunstyrelsen nu.
Tommy Malm, ekonomidirektör i Eskilstuna säger att kommunkoncernen under den kommande 5-årsperioden kommer att fortsätta investera i välfärd, infrastruktur och bostäder.
‒Självfinansieringsgraden i de kommunala investeringarna har de senaste fem åren snittat på 80 procent. Med utbyggnadstakten kommer självfinansieringsgraden att bli något lägre. Det är viktigt att vi har en långsiktig planering där driftkonsekvenser av investeringar löpande beaktas. Detta kan följas i form av ekonomiska nyckeltal så som soliditet och eget kapital per invånare. Dessa nyckeltal har de senaste åren stärkts även när våra investeringar räknats med.