DÀrför avsattes Ukrainas försvarschef

Alex Voronov, fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn

Alex Voronov, fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn

Foto: LNB

GÀstkrönika2024-02-14 05:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har avsatt sin försvarschef Valerij Zaluzjnyj. Beslutet har vÀxt fram under flera mÄnader och kÀnnetecknats av tydlig oenighet dem emellan liksom en hel del lÀckor och rykten.

Det stÀller oss som bevakar landet inför de vanliga frÄgorna: Bör vi ge Ukraina denna ofördelaktiga uppmÀrksamhet? Vi vet ju att varje sÄdan nyhet plockas upp och blÄses upp i den ryska propagandan. FÄr inte sÄdana diskussioner en demoraliserande effekt, sÄ att den ukrainska försvarsviljan försvagas liksom stödet utifrÄn?

Journalistikens uppgift Àr att informera och ge kritisk belysning, inte att idka sjÀlvcensur utifrÄn politiska och försvarsstrategiska övervÀganden. En locket-pÄ-instÀllning kan rent av skada Ukrainas sak. Om professionella aktörer vÀljer tystnaden, ökar utrymmet för ryktesspridning och desinformation.

Den större uppgiften för Ukrainarapporteringen utomlands Àr att inte göra ukrainarna till endimensionella figurer. Att inte reducera dem till hjÀltemodiga frihetskÀmpar, utan att visa den nyansrikedom och komplexitet som finns i ett land i krig, bland sÄvÀl vanliga medborgare som i dess ledarskap.

Vad handlar dÄ oenigheten mellan Zelenskyj och Zaluzjnyj om? En orsak Àr Zaluzjnyjs popularitet som, till skillnad mot presidentens, har klarat sig lika bra i sÄvÀl medgÄng som motgÄng pÄ slagfÀltet.

Det Àr nog inte sÄ enkelt som att Zelenskyj velat fÄ bort en möjlig politisk konkurrent. Klart Àr dock att presidentkansliet har sett det som ett undergrÀvande av den egna auktoriteten att försvarschefen i allmÀnhetens ögon varit höjd över all kritik. DÀrtill har Zaluzjnyj haft egna kanaler till allierade i vÀst samt deltagit i den offentliga diskussionen om kriget, frÀmst genom en uppmÀrksammad essÀ och intervju i The Economist i december.

En annan orsak till konflikt Àr faktisk oenighet om en utvidgad mobilisering. Zaluzjnyj och generalstaben har velat gÄ snabbare fram och mobilisera fler soldater Àn vad den mer opinionskÀnsliga presidenten velat acceptera. Till saken hör att det Àr politikens fördröjning av och önsketÀnkande om mobiliseringen som gjort bristen pÄ soldater akut. Det Àr presidenten, regeringen och parlamentet som Àger den frÄgan, inte försvarschefen.

Men nu Àr avsÀttningen ett faktum, liksom en omfattande rockad i hela försvarsledningens övre skikt. Ny försvarschef Àr Oleksandr Syrskyj, fram till nu chef för markstyrkorna. Till skillnad mot den populÀre Zaluzjnyj möter hans eftertrÀdare ett blandat mottagande. MilitÀrt modig och kompetent, sÀger de som gillar honom. Orimligt politiskt anpasslig och hÀnsynslös mot soldaters liv, sÀger kritikerna.

Till Syrskyjs försvar mÄste sÀgas att mycket negativitet Àr kopplat till hans tidigare roll. Som chef för markstyrkorna hade han enormt mycket pÄ sitt bord, inklusive hantering av personalfrÄgor i vissa fall ner till bataljonnivÄ, och dÀrmed mÄnga tillfÀllen att trampa folk pÄ tÄrna.

Hur som helst har rockaden, trots en hel del bubblande missnöje, genomförts utan öppna konflikter. Det Àr viktigt för moralen i Ukrainas fortsatta försvar.
 

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen