Vapenexporten till Ukraina mÄste förenklas

Alex Voronov.

Alex Voronov.

Foto: LNB

GÀstkrönika2023-01-19 18:35
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Stridsfordon, pansarvÀrnsrobotar och artillerisystemet Archer. Den svenska regeringens beslut pÄ torsdagen (19/1) om stödet till Ukraina Àr kraftfullt och vÀlkommet. Detsamma kan inte sÀgas om vÀstbistÄndet som helhet, dÀr politiker fortsatt stÄr i vÀgen för de militÀra behoven.



Ukraina behöver stridsvagnar. En koalition av lÀnder kan skicka Leopard 2 som det finns mÄnga av i Europa. Det var budskapet i en insÀndare publicerad i finlÀndska Hufvudstadsbladet 26 december. Författarna var riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz frÄn liberala Svenska Folkpartiet och Atte Harjanne frÄn De Gröna.

InlÀgget har triggat en internationell kampanj och det Àr rÀtt. HÀr krÀvs bÄde beslutsamhet och markkontakt. Stridsvagnar Àr inte det undervapen som ger ukrainarna segern. Men de Àr en viktig pusselbit för Ukraina att ligga steget före i den stÀndigt pÄgÄende anpassningen av förmÄgor.
 


SĂ„ var det med artilleriet som har levererats till Ukraina sedan sommaren. Det har jĂ€mnat ut styrkeförhĂ„llandena. HIMARS har gett ukrainarna lĂ„ng rĂ€ckvidd av ett slag som Ryssland saknar. NĂ€rvaron av mĂ„nga olika vĂ€sterlĂ€ndska artillerisystem Ă€r samtidigt problematiskt sett till reparationer och underhĂ„ll i kombination med en intensitet i anvĂ€ndningen som flera av dem inte Ă€r byggda för. För nĂ€rvarande anvĂ€nder Ukraina sju–Ätta olika system som skjuter 155 millimetersgranater – redan utan Archer. 

I frÄga om stridsvagnar kan det problemet minskas genom att Ukraina fÄr mÄnga av samma typ. Det kommer Àven optimera trÀningen av stridsvagnsbesÀttningar, mekaniker och logistikpersonal.

SÄ argumenterar Adlercreutz och Harjanne. Vikten av enhetlighet, enkelhet och volymer Àr dock nÄgot som stÄr klart för de allra flesta som befattat sig med dessa frÄgor. Dock inte för Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, i alla fall inte tillrÀckligt för att trumfa andra övervÀganden.



De allra flesta Leopard 2 lĂ€r inte komma frĂ„n Tyskland – dĂ€r finns varken kapacitet eller tillrĂ€cklig politisk vilja för nĂ„got sĂ„dant. Men exportreglerna krĂ€ver att den tyska regeringen ger klartecken för att andra lĂ€nder ska fĂ„ skicka tysktillverkad försvarsmateriel till Ukraina. Socialdemokraternas koalitionspartners, De Gröna och liberala FDP, har argumenterat för det. Scholz sĂ€ger dĂ€remot nej.

Nu liksom tidigare sÀtter den tyske förbundskanslern en Àra i att inte ta ledningen i det militÀra UkrainabistÄndet. Som svar pÄ direkta frÄgor sÀger Scholz att han vill se en koalition av lÀnder nÀr det gÀller stridsvagnar. En sÄdan koalition finns förvisso redan. Och det handlar inte bara om att skicka tysktillverkat. Storbritannien har redan fattat beslut om att sÀnda 14 stycken Challenger 2. Men Scholz vill Àven ha med USA.
 


Det Àr möjligt att amerikanska stridsvagnar skulle innebÀra mer en tillgÄng Àn ytterligare uppsplittring. Problemet Àr dock att alltför mÄnga av dessa bistÄndsbeslut fattas som ett resultat av politiskt spel och inte strikt utifrÄn behoven pÄ slagfÀltet.

Det finns gott om kunniga mÀnniskor i de militÀra systemen som kan utforma stödet utifrÄn de resurser som finns tillgÀngliga och anpassa det till krigets förÀnderliga behov. Men de folkvalda i vÀst mÄste göra sin del: HÄlla fast vid mÄlet och inte stöka med ovidkommande politiska hÀnsyn.

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen