Jakobsson gav sig in i politiken bland annat för att bekämpa "det ekonomiska lättsinnet".

Hårt fall från en hög häst

Ledare

Stefan Jakobsson (SD) från Stallarholmen gav sig in i politiken bland annat för att bekämpa ”det ekonomiska lättsinnet”.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Det berättade han för Strengnäs Tidning 2010 i egenskap av toppkandidat i kommunvalet i Strängnäs.

Fyra år senare blev han riksdagsledamot, formellt på Västmanlandsbänken, och började ägna sig åt det som han ville bekämpa. Ja, ekonomiskt lättsinne är nog ett för milt begrepp för att beskriva Jakobssons prestationer.

Aftonbladet har gått igenom Jakobssons reseräkningar och funnit att riksdagsledamoten sedan 2014 åkt taxi för 330 000 kronor på riksdagens bekostnad. 130 000 kronor gäller resor mellan bostaden i Stallarholmen och riksdagshuset.

Jakobsson har tagit taxi även när han har kunnat åka tåg, där han har ett av riksdagen betalt årskort.

Hans förklaring, att det har varit jobbigt att passera Stockholms centralstation, på grund av ”otäck bild i Stockholm ett tag”, duger inte eftersom riksdagsförvaltningen inte har gett någon säkerhetsrekommendation till ledamöterna att ta taxi.

Men det är tillsammans med Jakobssons övriga, av Aftonbladet avslöjade, förehavanden och hans förklaringar, som en mer komplett bild av hans förhållande till riksdagsuppdraget och offentliga medel träder fram.

Lördagen 4 november förra året åkte Jakobsson taxi från Stallarholmen till Hovet i Stockholm för att titta på hockey. Han säger att han hade möten med företag där men minns inte vilka företagen var. Även resorna under resten av kvällen och natten, till fester och krogen, bekostades av skattebetalarna. På frågan om varför han inte bokade taxi privat, som andra, i stället för att gå via riksdagen, svarar Jakobsson att han som inte är född i Stockholm inte vet vilka taxiföretag som är säkra.

Jakobsson har åkt på svensexa och bröllop i Skåne, på semester till Gotland och skidresa till Idre fjäll. Skattebetalarna har fått notan för resekostnader, hotell utan avdrag för familjen och fullt traktamente för riksdagsledamoten. Han menar att resorna har gjorts i tjänsten eftersom han har haft möten och hållit föreläsningar.

Deltagande i SD-ledaren Jimmie Åkessons privata fest i Sölvesborg i februari bokförde Jakobsson som "konferens" och skickade räkningen till riksdagen. Den innehöll kostnad för bil, hotell för honom och sambon samt traktamente. Även i det fallet hänvisar Jakobsson till några mystiska möten vars innehåll han har glömt.

När det gäller vissa kvitton medger Jakobsson att han har ”slarvat” och att somligt har blivit ”tokigt”. Han har även gjort återbetalningar.

Den offentliga efterklokheten duger dock inte. Jakobsson träffar företag som han inte minns i efterhand. Han tar ut full ersättning för tjänsteresor med hänvisning till någon sorts möten som han passar på att ha vid sidan av sin fritid. Han finner Stockholms centralstation – kanske den plats i Sverige där det rör sig mest folk – som otrygg nog för att åka åtta mil i taxi för skattepengar och vet inte hur man bokar taxi privat på ett säkert sätt.

Detta är inte bara en vårdslös politiker med flexibelt förhållande till sanningen. Det är en politiker som lever i en annan värld än väljarna.

Sverigedemokrater framställer sig gärna som särskilt jordnära företrädare för medborgarna gentemot etablissemanget. Stefan Jakobssons fall från den höga hästen borde göra ont.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

RiksdagenSverigedemokraternaInrikespolitikLedareskatter
Relaterat