Hur ärligt är Centern?

Signerat av Alex Voronov

Häromveckan röstade kommunstyrelsen i Staffanstorp för att förbjuda tiggeri. Den kreativa motiveringen är att ordningsproblem uppstår av att tiggare använder varuhusens toaletter.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Det var en lågoddsare att just Staffanstorp skulle vara en av de första kommunerna att arbeta fram ett förbud efter att Högsta förvaltningsdomstolen gett klartecken. Där styr M och SD tillsammans sedan valet.

Men – även Centerpartiet röstade för förbudet. Det är mer iögonfallande. När Dagens Samhälle för några veckor sedan ställde frågan till kommuner och fick svar från en lång rad, var många moderata kommunstyrelseordföranden för ett tiggeriförbud men inte en enda centerpartistisk, trots att de är flest. Det finns visserligen fler centerföreningar i landet än de som har kommunens högsta politiska post, men enkäten ger en bild av var det liberala Centerpartiet står i frågan.

C i Staffanstorp fick följdriktigt en del frågor och kritik, som partiet bemötte på sin Facebooksida. ”Vi ser egentligen ett väldigt litet behov av tiggeriförbud i Staffanstorp. Det handlar för oss inte om någon ordningsstörning”, skriver Centern men menar att det är angeläget att förhindra missbruk av EU:s fria rörlighet. Till fullmäktigemötet, då frågan ska beslutas slutgiltigt, kan partiet ändra sig, avslutar man.

Det är en intressant manöver. M och SD i Staffanstorp beskriver problemen för att anpassa dem till ordningslagens bestämmelser. Centerpartiet är däremot helt öppet med att det vill använda lagen till andra syften än dem som den är skriven för.

Denna ärlighet är välkommen, men det gör trixandet med demokratiska och rättsliga principer desto tydligare.

Jämför med hur Centern i Eskilstuna har uppträtt i frågan. Här har partiet, som sitter i majoritet med M och S, röstat för ett tiggeriförbud förklätt till ett tiggeritillstånd. Men medan M och ibland S har varit uppriktiga med vad de vill med tillståndskravet har Centern i Eskilstuna mest glidit undan. Det är inte konstigare än att torghandlare behöver tillstånd, förklarade gruppledare Arne Jonsson (C) under valdebatten på Fristadstorget.

Tror Jonsson på sitt eget argument?

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietArne Jonsson (C)KrönikaLedare
Relaterat