KD måste hålla rent åt höger

Ledare

Liberalerna i Katrineholm har som bekant haft dålig koll på sina toppkandidater. Nu visar det sig att även Kristdemokraterna i Strängnäs har problem.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Tomas Aldrin Walter – fjärdenamn på kommunlistan, valledare för partiet och vice ordförande i Strängnäs – har gjort saker i sociala medier som knappast kan vara förenliga med sådant som en kristdemokrat förväntas ägna sig åt.

LÄS MERKD-politikern från Strängnäs avslöjad med högerextrema åsikter: "Svenska folket förtjänar att bli utplånat"

Aldrin Walter var under en tid medlem i Facebook-hatgruppen ”Stå upp för Sverige”, där han emellanåt skrev kommentarer. I en är han bekymrad över att de styrande i Sverige ”försöker ersätta folket med ett nytt”. I en annan skriver han om ”svensken som gärna utrotar sig själv”. I en tredje säger han att han är villig att ingå i ett medborgargarde i Eskilstuna för att skydda folk mot brottsliga invandrare. I en fjärde välkomnar han en rysk invasion för att ”ställa saker till rätta igen”. I en femte spår han att ”araberna” kommer att vilja göra svenska till minoritetsspråk i Sverige.

Och så vidare.

Till Strengnäs Tidning säger Aldrin Walter att hans medlemskap och skriverier i hatgruppen, som gjordes under för ungefär ett år sedan, berodde på en svår period i livet då han var otrygg och bitter.

Den förklaringen räcker inte långt. Otrygghet och bitterihet som yttrar sig i främlingshat och illojalitet mot Sverige – hopp om rysk invasion – är mer än bara otrygghet och bitterhet, och ett år är kort tid i sammanhanget.

Dessutom har Aldrin Walter spridit material från hatmiljön senare än så. Den 11 februari delade han på Twitter två poster från den amerikanska islamofoba twittraren ”Amy Mek”. Den ena uppmanar Europas kvinnor att resa sig mot ”falska flyktingar och deras våldtäkts-jihad”. Den andra innehåller en video av den brittiska högerextremisten Tommy Robinson som filmar en tysk demonstration arrangerad av det främlingsfientliga partiet AfD.

Den 8 juli delade han en Twitter-post från, och en artikel av, den ökände ”Egor Putilov” på den SD-nära hatsajten Samhällsnytt, tidigare Avpixlat.

Det mönster som träder fram i Aldrin Walters Twitter-flöde är tydligt: KD-politikern är väldigt upptagen av den apokalyptiska synen på invandring, av det påstådda hotet från islam och föreställningar om förtryck från ett politiskt korrekt etablissemang. Det är i den miljön han rör sig och där han hämtar inspiration. Det är i det samspelet han bedriver en del av sin opinionsbildning.

Efter att ha kontaktats av Strengnäs Tidning för en kommentar har han plockat bort sitt Twitterkonto.

Kristdemokraterna har ett betydande ansvar för detta. Deras företrädare på riksplanet och lokalt har inte hållit rent åt höger. Deras misstänkliggörande av muslimer i frågan om böneutrop kan fungera som en uppmaning till vissa partimedlemmar att gå längre i samma riktning.

Det uttalande som Kristdemokraterna i Strängnäs och i Sörmland gjorde på fredagskvällen stärker den bilden. Efter samtal med Tomas Aldrin Walter har partiet fortsatt förtroende för honom. Det betyder, av allt att döma, att han kvarstår som kandidat och behåller sina övriga partiuppdrag.

LÄS MERAnna Jernemalm (KD): "Vi har fortsatt stark förtroende för Tomas"

KD visar därmed att de står en bra bit ifrån nolltolerans mot de värderingar som Aldrin Walter har gett uttryck för. Det är beklagligt men också en klargörande upplysning till väljarna i Strängnäs.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunKristdemokraternaInrikespolitikLedareRasism
Relaterat