”Det är min tomt och de stör ingen,” säger Kristina Färdeman. Foto:

Laga inte det som inte är trasigt

Ledare

En kvinna låter några personer från Rumänien ställa upp sina husvagnar på hennes tomt. Eftersom hon bor avsides, utan nära grannar, borde det inte störa någon. Dessutom får gästerna, som befinner sig i Katrineholm för att tigga, till skillnad från tidigare vara i fred och slipper trakasserier.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Men till påsk är det slut. Kommunens bygg- och miljönämnd har skickat ut ett föreläggande eftersom det inte är tillåtet att bo permanent i en husvagn, vilket det om man ska vara petig inte är tal om, då de boende åker fram och tillbaka till Rumänien. Och som Kristina Färdeman, som kvinnan heter, säger till Katrineholms-Kuriren, känns det som paragrafrytteri: ”Det är min tomt och de stör ingen”.

Det öppnar upp för två frågor.

Den första är vilken roll attityden från Katrineholms kommunledning mot tiggare har spelat för situationen. Det är ingen hemlighet att kommunstyrelsens ordförande, Göran Dahlström (S), gärna skulle se ett tiggeriförbud i Katrineholm och det går inte att utesluta att den som gjorde en anmälan till kommunen, om att det bor personer på Kristina Färdemans avlägset belägna tomt, snarare är emot tiggare än husvagnar.

Den andra frågan är om situationen hade kunnat undvikas och i så fall hur.

Alla kommuner har möjlighet att ge stöd till föreningsliv, organisationer och trossamfund som hjälper EU-migranter, till exempel genom att ordna sovplatser, dagverksamhet och mat. Så ser det ut i exempelvis Umeå, där Svenska kyrkan, Pingstkyrkan och kommunen har ett akut härbärge för utsatta EU-medborgare, och det krävs inga stora pengar för att ge människor tillgång till värme och vatten, så att de kan sköta sin hygien och inte fryser när det är minusgrader.

En annan sak som kommunledningar kan och bör göra är att undvika att spä på den negativa attityd som många i samhället har mot människor som tigger. Då minskar risken att de som redan är utsatta blir trakasserade, vilket de som nu bor på Kristina Färdemans tomt tidigare fick utstå på andra ställen.

Dessutom blev hela Sverige i somras högst medvetna om vad som i värsta fall är den yttersta konsekvensen av hat och avhumanisering, när två tonåringar i Huskvarna slog och sparkade ihjäl en 48-årig man från Rumänien. Detta efter att han hade trakasserats i flera år och så gott som alla kände honom som ”Råttan”.

Även om det inte finns någonting som säger att det kommer att gå lika långt i Katrineholm, om EU-migranterna tvingas flytta, är det onödigt att driva igenom att de ska göra det. I dagens Katrineholms-Kuriren beskrivs hur åtminstone Liberalernas Jesper Ek öppnar upp för att ompröva beslutet och det vore bra om fler politiker följer i hans fotspår.

Det finns ingen anledning att laga det som inte är trasigt.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmLedareTiggeri
Relaterat