Friskis och svettis vill se bättre träningslokaler

De lokaler i Skjortan som Friskis och svettis använder är inte optimala. Det tycker föreningens styrelse, som har skickat in en skrivelse till Kommunledningsförvaltningen.

Gunnel Källstedt, ordförande för Friskis och svettis i Flen.

Gunnel Källstedt, ordförande för Friskis och svettis i Flen.

Foto:

Övrigt2017-11-08 15:38
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Friskis och svettis i Flen har gruppträningspass i Stora och Lilla manschetten i Skjortan.

‒Lokalerna är stora och fräscha med fina golv och vi har ett bra förråd. Problemet är att det är svårt att kombinera träningen med det andra som händer i lokalerna, som konferenser och evenemang, säger Gunnel Källstedt, ordförande för Friskis och svettis i Flen.

Ett exempel på det är under kommunfullmäktiges sammanträden som hålls i Stora manschetten, då tränar Friskis och svettis-medlemmarna i Lilla manschetten precis intill. Den plats där de som tränar brukar lämna sina jackor och väskor blir då platsen där kommunpolitikerna fikar.

‒När det är evenemang behöver vi ställa in pass. Vi försöker alltid få ut till alla medlemmar att det blir inställt, men det brukar alltid vara någon som kommer ombytt och klar som får gå hem igen.

Gunnel Källstedt berättar att golven i de två salarna som de använder ofta är smutsiga och mycket grusiga, eftersom de som har varit på konferenser och liknande i salarna har haft sina utomhusskor på sig. Även kaffespill och smulor brukar finnas kvar.

‒En del konferenser kan hålla på till halv fem, sedan startar våra pass vid halv fem-fem. Då har det inte funnits tid till att städa, det blir lite tokigt eftersom vi använder inneskor när vi tränar.

När det är dags för träning behöver Friskis och svettis också köra ut och in de vagnar med stolar och bord som finns i salarna. Enligt Gunnel Källstedt blir det dessutom mycket varmt i lokalerna under träningspassen.

‒Ventilationen är gjord för mycket folk, men för personer som sitter stilla. Jag har varit på konferens i lokalerna och då fryser man lätt, men på passen blir det väldigt varmt.

Då omklädningsrummen är små är det svårt för alla som är med på passen att få plats för att byta om.

‒Finns det inte bra lokaler är det svårare att hålla sig aktiv. Många av de äldre är missnöjda över att det inte finns ordentliga omklädningsrum.

Friskis och svettis har funnits i Flen i snart 30 år. De har tidigare varit i andra lokaler, bland annat på Hammarvallen, men när det inte längre fanns plats för Friskis och svettis verksamhet på Hammarvallen erbjöd kommunen att de kunde använda Stora och Lilla manschetten på Skjortan.

I skrivelsen till Kommunledningsförvaltningen skriver föreningen att de bland annat satsar på att fler äldre ska röra på sig, till exempel med ett seniorpass där flera övningar utförs medan man sitter på en stol.

‒Det är viktigt att folk håller sig aktiva. En del som pensionerar sig har inte hunnit med att träna tidigare och då kan man bli sittande hemma och må dåligt när man inte längre jobbar, säger Gunnel Källstedt.

Carla Swenson, enhetschef fritid på Flens kommun, förstår problematiken men säger samtidigt att lokalerna är anpassade för träning.

‒Det finns en mycket bra ljudanläggning och det är sportgolv i båda lokalerna. Ventilationen är anpassad för många personer, och för såväl sittande möten och middagar som fysisk aktivitet. Men ventilationen är egentligen en fråga för fastighetsägaren. Att kommunfullmäktige har sina sammanträden i Stora manschetten är Friskis och svettis väl medvetna om när de bokar sina tider. Det kan säkert vara grus eller blött även i andra gympasalar- och hallar. Men det ska inte ligga kvar skräp efter konferenser, så ska det inte vara i Skjortan.

Enligt Carla Swenson prioriteras andra idrottsföreningar före Friskis och svettis.

‒Det är de själva som har valt att vara i Skjortan och det är de som söker om tider där. Sedan förstår jag att det är svårt att få tillgång till andra lokaler. Som det ser ut nu har Friskis och svettis lägre prioritet när de söker om tider för träningar. Man prioriterar inomhusidrotter som till exempel basket och gymnastik, och barn- och ungdomsverksamhet går före. Beslut om vad som ska prioriteras tas på politisk nivå, säger Carla Swenson.

Läs mer om