Lokal delikatess vann SM-guld

Sveriges bästa värmebehandlade korv tillverkas i Köttbutiken i Gula industrihuset. Millert & Dahlén knep guldmedalj när SM i mathantverk avgjordes.

Lasse Dahlén ingår i Millert & Dahlén, som står bakom Köttbutiken i Gula industrihuset i Stallarholmen.

Lasse Dahlén ingår i Millert & Dahlén, som står bakom Köttbutiken i Gula industrihuset i Stallarholmen.

Foto:

Övrigt2018-04-05 22:54
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Mathantverkare från hela landet samlades i Malmö den 17–18 oktober. 450 produkter har bedömts av olika jurygrupper – och när det kommer till klassen charkuterier och kategorin värmebehandlad korv var det viltmortadellan från Millert & Dahlén som föll dem bäst i smaken.

– Det är jättekul att få erkännande för en produkt som vi har slipat på i många år. Vi tävlade med den för två år sedan men nådde inte riktigt ända fram. Sedan dess har vi jobbat med framför allt konsistensen och nu tyckte juryn att den var en vinnare, säger Lasse Dahlén, som till vardags syns i Köttbutiken i Gula industrihuset i Stallarholmen och andra lokala matsammanhang.

Ett fjälster av oxbotten, ett större korvskinn från nöt, har stoppats med vildsvin, dovhjort och älg.

– I den fint malda färsen har vi tärnat ner grova bitar späck och kött, kryddat milt och sedan smaksatt med pistagenötter. Det är vanligt att man använder oliver i paté och mortadella eftersom nötter är dyrt men vi har valt att satsa på det bästa, säger Lasse Dahlén.

Efter att korven har ångats i sex–sju timmar får den mogna i en vecka, så att smaker sätter sig och konsistensen blir den rätta. Just konsistensen är det kritiska momentet, enligt Lasse Dahlén. Korven ska vara fast, men får inte bli torr.

– Det är en fin balans, säger han.

Den färdiga produkten skivas tunt och kan därefter ätas som smörgåspålägg eller till en sallad.

– Eller så äter man den tillsammans med andra charkuterier. En bra charktallrik ska innehålla ett urval av olika slags produkter med olika egenskaper. Rökt, torkat och gärna mortadella eller en pastej.

Fyra SM-guld till sörmländska mathantverkare

Viltmortadella med pistage från Millert & Dahlén, Stallarholmen. Tävlade i klassen charkuteri, kategorin värmebehandlad korv. Juryns omdöme: "En innovativ produkt, ett bra hantverk med fina råvaror!"

Sherryvinäger på nypon från Jepsons, Eskilstuna. Tävlade i klassen bär-, frukt- och grönsaksinläggningar, kategorin vinäger. Juryns omdöme: "En fyllig vinäger med distinkt syra och en sötma som hänger kvar. Ett innovativt hantverk med en exklusiv känsla!"

Picklade plommon från Högtorp gård. Mellösa. Tävade i klassen övrigt mathantverk, kategorin innovativt mathantverk. Juryns omdöme: "Svenskt mathantverk i toppklass. Exceptionell perfektion förvandlar utgallrade plommonkart till krispiga juveler i sin lag. De fyller även det svenska behovet av oliver och kapris. Lika perfekt på ost- och charkbrickan som till den smörstekta fisken. Ett nytt användningsområde för en älskad råvara."

Kellerbier från Nils Oscar, Nyköping. Tävlade i klassen jästa drycker, kategorin öl och mjöd. Juryns omdöme: "En spänstig och karaktärsfull lager gjort enligt tyska renhetslagen anno 1516. Total harmoni i varje klunk."

Även Annas hembageri från Mariefred ställde upp i tävlingen, men blev utan medalj.

Källa: Eldrimner

Läs mer om