Nu startar rivningen av Sporthallen

Efter att två stora träd på Bruksgatan först sågats ned kunde rivningen av Eskilstunas gamla sporthall inledas planenligt på måndagsmorgonen.‒Det känns bra. Äntligen är vi i gång, säger Peter Carlzon, arbetschef på Serneke, totalentreprenören för campusbygget.

Övrigt2017-03-20 08:27
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Dagarna för Eskilstunas anrika gamla sporthall har varit räknade sedan länge. På dess nuvarande plats ska som bekant en del av högskolans nya campus byggas. Klockan sju på måndagsmorgonen drogs arbetet i gång. Men innan fasaden längs Bruksgatan kunder angripas var man först tvungen att kapa ned två stora träd.

Linköpingsföretaget Jansson Entreprenad AB är kontrakterade för själva rivningen. Innanför avspärrningarna runt Sporthallen har de tre stora grävmaskiner till sitt förfogande, med specialutrustade klippare längst ut på maskinarmen.

‒Vi använder så kallade höjdrivare, eller high demolition som det också heter. Det är betongsaxar som klipper sönder betongen till grus, säger Kjell Jansson, vd på företaget.

Några speciella utmaningar med just det här jobbet ser han inte.

‒Nej, det är vardagsmat för oss. Vi är vana vid den här typen av jobb. Vi vet precis hur det ska utföras.

Redan efter någon timme hade betongsaxarna rivit upp stora hål i fasaden på gaveln som vetter mot Bruksgatan. För att det inte ska damma när betong och tegel dunsar i backen sprutar man hela tiden vatten på massorna. Nere på gatan står också ett antal vakter utplacerade.

‒Det är av säkerhetsskäl. Och varje gång någon går in eller ut från djurkliniken här intill stoppas arbetet tillfälligt, säger Peter Carlzon, arbetschef på totalentreprenören Serneke.

Rivningen har föregåtts av en miljöinventering inne i hallen och nödvändiga saneringar av bland annat asbest har gjorts. Nu väntar den mer omfattande selekteringen av rivningsmassorna från stomme, väggar och övrigt byggnadsmaterial.

‒Det kommer att sorteras på plats. Trä går till återvinning, betong och tegel ska köras till bland annat Vilstabacken och skytteklubben för att användas som fyllnadsmaterial. Men innan vi kan ta hand om det måste analyser göras för att säkerställa att det har rätt beskaffenhet för det ändamålet. Vi hoppas få provsvar på det ganska snart, säger han.

Hur lång tid rivningen kommer att ta kan inte Peter Carlzon svara på.

‒Nej, eftersom det är ett så pass riskfyllt arbete. Inget får gå fel. Betongramarna är lite luriga att riva, de måste fixeras och hållas på plats för att kunna tas ned på ett kontrollerat sätt. Men vi ska jobba på ett innovativt sätt och räknar med att kunna börja bygga stommen till den nya högskolan någon gång i september.

Bygget av den nya högskolan beräknas vara klart någon under 2019. Byggkoncernen Serneke sålde för en tid sedan projektbolaget som skapats för campusbygget till Hemsö fastighets AB. Fastighetens värde beräknas till 800 miljoner kronor och hyresavtalet med högskolan löper på 20 år. Hemsö äger sedan tidigare högskolans lokaler i Västerås. En förutsättning för att affären ska kunna slutföras är att Eskilstunas kommun och Mälardalens Högskola ger sitt slutliga godkännande.

Läs mer om