Det tycks ha varit den vägledande principen i Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, ESEM, vid hanteringen av biogasen, som EK/ST informerades inte om detta. ”Men vi har kompenserat för det med certifikaten”, förklarar Olofsson. Det är ett egendomligt försvar. För det första har det ur kundens perspektiv ingen betydelse att ESEM köper certifikat och kallar det klimatkompensering. Kunden får inte det som kunden betalar för.
För det andra får Olofsson det att låta som att det som ESEM gjorde under två månader, juli och augusti, och försäljning av biogas är likvärdigt ur policysynpunkt. Om så vore fallet hade ESEM alltid kunnat tanka bussar och bilar med klimatskadlig gas, köpa certifikat och kalla sig miljöbolag.
Men tungt ansvar faller även på styrelserna och Lars Andersson (S), styrelseordförande i ESEM, och Ann-Sofie Wågström (S), styrelseordförande i moderbolaget Eskilstuna energi och miljö, EEM. Till tidningen säger hon att hon har begärt en genomgång av dokumentationen på alla områden och rapportering till styrelsen. Det är bra. Men när vidtog hon denna åtgärd? När styrelsen informerades om Räddningstjänstens förbud i våras? Nej, för ett par dagar sedan, när tidningen skrev om saken.
Det är anmärkningsvärt med tanke på att Wågström nu säger att mycket dokumentation hamnade mellan stolarna när det gemensamma driftsbolaget, ESEM, bildades för några år sedan.
Varför har då allmänheten inte fått veta något om den stoppade gasledningen? ”Det kan jag inte svara på. Vi i styrelsen informerades i alla fall”, säger Wågström, som inte tycks ha sett det som en stor sak när informationen i åtta månader hölls som en rent intern angelägenhet i bolaget. De starka reaktionerna från politiker och andra medborgare tyder på att många berörda anser att det angår dem.
Den ekonomiska skada som omedelbart syns i bokföringen uppgår ”bara” till några miljoner kronor. Därutöver tillkommer den skada som har orsakats bolagets varumärke.
Hantering av denna gashistoria, som har skett på högsta ledningsnivå, visar att företaget inte lever upp till de högt ställda kraven på öppenhet från ett kommunalt bolag, liksom på omsorg om kundrelationer och om de kärnvärden som är kopplade till ordet miljö i företagsnamnet.