Sänk tonen i valrörelsen

Ledare
annons

Det är ett år kvar till riksdagsvalet och Sverige befinner sig i kaos.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Försvaret består av överbefälhavaren och kungen, polisen vågar inte åka utanför ringmuren och svårt sjuka portas från akutmottagningarna. I skolan är det eleverna som styr och vägarna är så feministiskt snöröjda att ingen kommer fram till brevlådorna, och den som trots det lyckas får se sitt brev borttappat på vägen. Det är i alla fall så det kommer att låta från många riksdagspartier under valrörelsen, när politikerna debatterar och gör utspel inför riksdagsvalet som hålls om exakt ett år.

I den verkliga världen finns det givetvis problem och saker som kan bli bättre. Men även om exempelvis en del skolor och BB-avdelningar inte fungerar som de borde, är kaos och kris generellt inte rätt ord. Särskilt inte i en tid när ekonomin går som tåget och Sverige enligt den internationella organisationen World Economic Forum är världens bästa land, när man lägger ihop saker som konkurrenskraft, innovationer, affärsklimat, jämställdhet och situationen för äldre.

Därmed inte sagt att alla reformer är gjorda och att politikerna bör luta sig tillbaka tills det kommer en kris eller lågkonjunktur. Till exempel är Moderaternas idé om att koncentrera den mest specialiserade vården, som presenterades i går som en del av partiets nya vårdpolitik, bra. Likaså flera av Socialdemokraternas förslag för hur det ska bli fler jobb i hela landet och Miljöpartiets hårda arbete för att höja klimatbiståndet.

För visst ska politikerna debattera. Men när tonen är hårdare än motsättningarna och diskussionen snarare kretsar kring formalia än de konkreta förslagen, när verkligheten beskrivs i ljuset av om man är i majoritet eller opposition, och Sverige retoriskt har gått ifrån att vara trasigt till helt på mindre än en mandatperiod, då är det inte konstigt om väljarnas förtroende för politiken dalar.

Därför är en stilla vädjan till politikerna inför den kommande valrörelsen att sänka garden. Presentera era förslag, förklara varför de är bra och vad de kommer att leda till, samt vilka nackdelar ni ser med andra partiers program. Bena ut skiljelinjerna där de är som störst, men haka inte upp er på detaljer. Kom gärna överens om saker som behöver långsiktiga lösningar, som försvar, polis, rättsväsende, skola och skatter. Men dutta inte ut småpengar till tillfälliga projekt, utan satsa på stabila finansieringslösningar som håller över tid.

Om politikerna håller sig till detta kan vi få en valrörelse som handlar om sakpolitik, där de politiska skiljelinjerna och prioriteringsordningarna blir tydliga, utan att överdrivas eller förminskas. Det skulle sannolikt öka tilltron till politiken och underlätta för väljarna när de ska utse sina företrädare, vilket är en av grunderna i en fungerande demokrati.

En del tycker kanske att det låter tråkigt. Ledarsidan skulle snarare kalla det för politisk hederlighet, som i sin tur är ett bevis på att man tar väljarna på allvar.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

InrikespolitikLedare
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka