Fler mÄste göra mer för att bekÀmpa skogsbrÀnder

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2020-06-03 16:55
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu Àr sommaren hÀr. Och med det följer riskerna för skogsbrand.

Vid branden i VĂ€stmanland sommaren 2014 brann omkring 13 000 hektar skog ner. Fyra Ă„r senare bröt ett stort antal skogsbrĂ€nder ut i Sverige, cirka 25 000 hektar brann upp. OcksĂ„ förra Ă„ret var det flera skogsbrĂ€nder i landet, bland annat i TjĂ€llmo i Motala, HĂ€stveda i HĂ€ssleholm och i Gislaved. Med tilltagande klimatförĂ€ndringar kan Sverige ocksĂ„ i fortsĂ€ttningen drabbas av stora skogsbrĂ€nder.

I januari lĂ€mnades en utredning av skogbrĂ€nderna frĂ„n 2018 över till regeringen. För att förbĂ€ttra Sveriges förmĂ„ga föreslogs bland annat bĂ€ttre nyttjande av lokala företagares resurser. Att som VĂ€stra Sörmlands rĂ€ddningstjĂ€nst (VSR), med verksamhet i Katrineholm och VingĂ„ker, har samarbeten med lokala lantbrukare och skogsbrukare, som rapporterades i tidningen förra Ă„ret, Ă€r dĂ€rför bra. Skogsmaskiner kan vara behjĂ€lpliga i att fĂ€lla trĂ€d som riskerar sprida  branden vidare, och en gödselspridare kan transportera stora volymer vatten vid behov.

Det behövs Àven mer brandbekÀmpning frÄn luften. För nÀrvarande finns tio helikoptrar redo, utplacerade i Sverige. Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB) har nyligen upphandlat tvÄ brandflygplan med vattenskopa frÄn Saab. Planen har sin hemmabas pÄ Skavsta flygplats, men tanken Àr att de ska kunna anvÀndas över hela landet, samt för att stödja andra lÀnder.

Det finns goda skÀl att fokusera pÄ hur man bÀst upptÀcker brÀnder tidigt. Att ha nÀra kontakt med lokala personer som kÀnner till skog och mark Àr viktigt. LÀnsstyrelser kan ansöka om pengar frÄn MSB för att anlita folk för att flyga sÀrskilda rutter med jÀmna mellanrum i syfte att övervaka omrÄden med hög brandrisk.

Men ocksÄ ny teknik kan komma till nytta. Vid brÀnderna i Gislaved förra vÄren anvÀndes bland annat drönare med vÀrmekameror för att snabbare hitta glödhÀrdar och brÀnder som var svÄra att upptÀcka frÄn marken. Tekniken skulle ocksÄ kunna nyttjas av skogsÀgare för att snabbare upptÀcka brÀnder.

Det Àr viktigt att minska risken för att skogsbrÀnder ens uppstÄr. MÄnga av dem Àr en följd av att torr vegetation sjÀlvantÀnder. En del kommer ocksÄ som en följd av skogs- och jordbrukare som varit oförsiktiga vid arbete i skog. Sedan 2014 har branschen skÀrpt sina sÀkerhetsrekommendationer, enligt Skogsstyrelsen. Bland annat mÄste brandslÀckare alltid vara med. Under de tider pÄ Äret som risk för brand Àr hög ska arbete mitt pÄ dagen undvikas. Och vid eventuellt larm Àr det viktigt att kunna uppge exakta koordinater.

Men den största anledningen till brÀnderna Àr andra aktiviteter som mÀnniskor utför, sÄsom att grilla eller barns lek med eld. Var och en har dÀrför stort ansvar. LÄt bli att ta onödiga risker vid eldning och grillning, lÀmna inte elden utan uppsikt och följ eventuella eldningsförbud i kommunen.