• Anne-Marie Fimmerstad driver Taxinge slott som uppmärksammats i White guide tack vare det imponerande utbudet av bakverk och kakor. Foto:
  • I slottsmiljö bland bakverk och bredda bröd. Anna-Karin Gau är ansvarig för kaféet på Taxinge slott. Foto:
  • Taxinge slott har uppmärksammats i White Guide tack vare det imponerande utbudet av bakverk och kakor. Foto:
1/

På Taxinge slott smakar det som det gjorde förr

Taxinge

Taxinge slott kallas ofta för kakslottet och det ger en försmak om den kungliga fikaupplevelse som erbjuds. Här kan nostalgikern hitta hem bland gamla klassiska munsbitar och den unga generationen får upp ögonen för torra kakor.

– Sju sorters kakor har fått ett uppsving bland ungdomar, säger Anne-Marie Fimmerstad som driver verksamheten.

Taxinge slott har ett koncept som funkar och på kakbordet serveras traditionella favoriter som bland annat jitterbugg, blåbärsmazarin och prinsesstårta.

– Vi ändrar inte konceptet. Många vill utveckla sina verksamheter men vi håller fast. Det som går bäst är biskvierna, där vi kokar krämen själva. Marängtårtan med konjaksmak är populära och småkakorna går av bara farten. Vi fortsätter att servera vanligt svenskt bryggkaffe, i stället för alla tänkbara varianter, för det är det som passar bäst till bakverken, säger Anne-Marie Fimmerstad.

– Jag har skapat ett utflyktsmål och hela tiden fortsätter jag att investera i företaget. Jag har något jag kan lämna över till mina barn, säger Anne-Marie Fimmerstad.

Kaféet, som är beläget vid den grönskande slottsträdgården intill Mälaren lockar kunderna med ett imponerande kakbord som erbjuder runt 60 olika bakverk. Det strategiska läget i den tätbefolkade Mälardalen ger en bra upptagningsförmåga av gäster, vilket främjar affärerna. De senaste åren har de också fått bra publicitet när hela Sverige har bakat ute i trädgården, i en tv-produktion, och de har uppmärksammats i White Guide där de förra året kammade hem priset som bästa fikaställe.

– Det är så klart en fjäder i hatten, säger Anne-Marie Fimmerstad.

När Taxinge slott i slutet av 70-talet öppnade upp sin verksamhet surfade de på den gröna vågen som rådde. Många ville lämna staden och komma ut på landet. Även i dag söker sig många människor åter ut i naturen, och är på jakt efter ett grönare liv men också en tid som flytt.

– Jag tycker själv att det här med eko har fått för stora proportioner. Vi värnar så klart om miljön, har återvinning och så lite svinn som möjligt. Sunt bondförnuft räcker långt, säger Anne-Maire Fimmerstad

Det viktigaste är att det bakas med bra råvaror och produkter.

– Mycket kan man ersätta men aldrig smörsmaken. När konditorerna kommer och ska provsmaka väljer de ofta wienerbröd och de brukar bli nöjda med våra. De kan konstatera att vi bakar med "gulan", det vill säga riktigt smör. Idag har det blivit en kostnadsfråga att använda smör. Den stora tillströmningen av gäster gör att vi kan hålla den höga standarden, säger Anne-Marie

Den stora efterfrågan kommer nu ändå att medföra en viss förändring för Taxinge slottscafé. Det finns en plan för utbyggnad, bygglov har lämnats in och förhandlingar pågår med kommunen.

– Jag har skapat ett utflyktsmål och hela tiden fortsätter jag att investera i företaget. Jag har något jag kan lämna över till mina barn, säger Anne-Marie Fimmerstad.

Vi besöker White guides 9 favoriter i Sörmland

Sätter poäng på mat och fika

White Guide är en restaurangguide som gets ut i Sverige sedan 2005. Varje år testar och bedömer de 800 restauranger. Från 2013 publiceras även en White Guide Café med upp till 300 av Sveriges bästa caféer presenteras. De vill stå för seriös och innovativ krogkritik. Testerna sker anonymt och med full transparens kring bedömningskriterierna. Kvaliteten på dryck, bakverk (och bredda bröd), service samt miljö och stämning bedöms i White guide café. Störst vikt läggs vid kvalitet och upplevelse av dryck och bakverk, med en poängs övervikt för bakverken. Källa: whiteguide.se

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/Whiteguide
Relaterat