ICA Maxi Eskilstuna HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS
SAMARBETE. – Fläckar och småskador på frukt och grönt går inte att sälja utan sorteras bort. Det är suveränt att dessa numera tas tillvara och blir till juice i Skiftingehus skolkök, säger Tomas Gustavsson här på bild tillsammans med Jesper Carlsson, medarbetare för frukt och grönt på ICA MAXI i Eskilstuna.

De ger det kantstötta äpplet en andra chans

ICA Maxi Eskilstuna

Varje dag hämtar Skiftingehus skola frukt och grönsaker hos ICA MAXI i Eskilstuna. Varor som av någon anledning blivit osäljbara men fortfarande går att äta. – I deras skolkök pressas jättegod juice av grönsaker och frukt som annars skulle ha blivit matsvinn, säger Tomas Gustavsson på ICA MAXI.

Det var för något drygt år sedan som tanken väcktes av Nicklas Svengert kökschef på Skiftingehus.

– Han kom helt enkelt hit och frågade om idén var möjlig att genomföra, berättar Tomas. Absolut sa vi och sedan dess hämtar de dagligen frukt och grönsaker hos oss så att eleverna får nypressad juice och god sallad till lunchen.

Kökschef Nicklas Svengert på Skiftingehus skola brinner för att minska matsvinn i samhället i stort. Men också för att eleverna ska upptäcka alla goda smaker som finns i frukt och grönt.

– Juicernas smak varierar från dag till dag beroende på ingredienserna vi får. Vi låter inspirationen flöda, experimenterar och det brukar nästan alltid vara en strykande åtgång på det vi tillverkar. Det är roligt. Frukt och grönt är ju både nyttigt och klimatsmart.

Och det går faktiskt att göra miljöskillnad genom att sluta slänga mat.

– Mest svinn sker faktiskt i konsumentledet, berättar Tomas på ICA MAXI. Upp till 6000 kronor beräknas en tvåbarnsfamilj spara per år genom att sluta slänga mat. Samtidigt som man gör en miljöinsats. Men självklart måste vi som matbutik också ta vårt ansvar och minska matsvinnet.

Det gör ICA MAXI i första hand genom att ha fokus på sin inköpsplanering.

– Oftast lyckas vi riktigt bra. Men ibland märker vi att en vara inte säljs som förväntat. Det kan gälla kött exempelvis. När utgångsdatum närmar sig märks varan med ”Ät Snart” för att uppmärksamma kunden på det korta bäst-före-datumet. Och då sänks också priset.

ICA MAXI är en Svanenmärkt butik. Det innebär att butikens sortiment av Svanenmärkta produkter är brett. Men certifieringen ställer också stora krav på hur butiken jobbar med sin miljö.

– Det är ett ständigt pågående arbete där vi dagligen håller koll på hur vi hanterar vårt avfall. Varje år sker en granskning och en uppföljning kopplat till certifieringen, säger Tomas.

MUMS! Här pressar kökschef Nicklas Svengert juice av överblivna frukter och grönsaker som ICA MAXI i Eskilstuna skänkt till Skiftingehus skola.

Ett led i att minska butikens avfall är samarbetet med Café Lyktan. Och då handlar det för ICA MAXIs del om att skänka andra varor än färskvaror.

– En del varors förpackningar förstörs och går därmed inte att sälja även om varan inuti fortfarande är helt okej. Det kan vara pasta eller blöjor exempelvis som vi ger till Café Lyktan som förmedlar dem vidare till behövande. Varje vecka kommer de hit till butiken och hämtar varor.

Både Kökschefen Nicklas på Skiftingehus skola och Tomas på ICA MAXI är nöjda över sitt fruktsamma gröna samarbete.

– Tidigare slängde vi mellan 30 och 50 kg frukt per dag. Det var inget vi själva gillade, säger Tomas. Tack vare Nicklas kreativa idé har vi nu istället under drygt ett år tid levererat råvaror till väldigt många liter juice som en kommande generation får glädje av. Det känns otroligt bra i vårt arbete mot matsvinn, avslutar Tomas Gustavsson på ICA MAXI i Eskilstuna.

7 tips för att slippa matsvinn hemma från ICA MAXI Eskilstuna

• Frys in rester direkt och skriv innehållet på burken.

• Gör en plockmåltid av resterna.

• Bolla ingredienser till måltiderna med din frys så inget glöms bort.

• Låt ingenting stå långt in i frysen länge. Flytta fram då och då så att de syns.

• Förvara frukt och grönt i kylskåpet så håller de längre.

• Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum. Ofta håller den mycket längre.

• Använd dina sinnen och titta, lukta och smaka innan du slänger livsmedel.