• Få kryddor smakar så svenskt som dill. Nu är det goda tider att frossa. Foto:
  • Få kryddor smakar så svenskt som dill. Nu är det goda tider att frossa. Foto:
  • Få kryddor smakar så svenskt som dill. Nu är det goda tider att frossa. Foto:
  • Få kryddor smakar så svenskt som dill. Nu är det goda tider att frossa. Foto:
  • Få kryddor smakar så svenskt som dill. Nu är det goda tider att frossa. Foto:
  • Citron. Foto:
  • Salladslök. Foto:
1/

Dille på dill

Mat

Det bästa med dill är att man faktiskt inte kan överdosera. Den intensiva, fräscha och speciella smaken blir aldrig för mycket, till skillnad från andra örter och kryddor som lätt kan ta över en hel måltid.

Dill går inte heller att bytas ut mot något annat. Smaken är så pass unik och egen. Och de gräsiga, jordiga tonerna har en fantastisk förmåga att friska upp de mest menlösa rätter. Det är en helt fenomenal smaktillsats som vi borde vara betydligt mer måna om och stolta över än vad vi faktiskt är. Utomlands förknippas svensk och skandinavisk mat ofta med just dill.

Men som alla fagra skönheter gäller det att fånga dem i flykten. Smaken försvinner snabbt och därför bör dillen tillsättas så sent som möjligt under tillagningen. Man kan också dra nytta av stjälkarna och låta dem koka med i vad det än vara månde för att ge lite extra smak. En läcker effekt kan också vara att förstärka och bredda dillsmaken genom att smussla ned lite stötta dillfrön. Dill+dill=extra gott. Tänk dillchips i hundraåttio.

Tyvärr kan det numera vara lite knepigt att hitta riktigt fin dill. Så köp helst dill i lösvikt om det går. Den smakar väldigt mycket mer än de stackars taniga små vipporna i plastkruka. Skär sedan av botten på stjälkarna och sätt dillen i ett glas vatten som du skulle göra med en bukett tulpaner.

Och råkar du vara ute och köra bil på landet gör du klokt i att svänga förbi en gårdsbutik och fråga om du kan få köpa ett fång. Nästan alla grönsaksodlare tenderar att ha dill i rabatterna. Torkad dill är däremot inte mycket att ha, då är nästan frusen att föredra – även om den absolut inte kan mäta sig med färsk.

Avsluta gärna din maträtt med att pynta med några extra fina dillvippor. Det smakar lika fint som det ser ut. Det är absolut ingen konst att få dille på dill.

Svamptoast med dillsmör och bacon

4 portioner, 30 minuter

Traditionellt brukar vi para ihop svamp med persilja, men svamp och dill passar verkligen kalasbra ihop. Har man en gång upptäckt det blir man lätt fast för evigt.

 

Dillsmör:

1 dl hackad dill

25 g rumsvarmt smör

1 citron, rivet skal

flingsalt

 

Pålägg:

cirka 300 g valfri svamp

1 liten rödlök, finhackad

smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

70 g bacon 

 

Smörgås:

4 skivor bröd

1 dl riven västerbottensost

 

Rensa svampen, dela den i mindre bitar och fräs med rödlök i lite smör tills den får lite färg. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

Stek bacon på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper och svalna. Bryt i bitar.

Rör ihop dill, smör, citronskal och lite salt. Blanda försiktigt ihop svamp, bacon och dillsmör. 

Fördela blandningen ovanpå fyra brödskivor. Strö över ost och ställ in under grillelementet i ugnen tills osten fått färg. Passa noga, det bränns snabbt.

Servera gärna med en kall öl.

Sardellspaghetti med dillfras

4 portioner, 30 minuter

Superenkel spaghettirätt för sardellfrälsta. Dillen gör definitivt det där lilla extra.

 

1 dl grovhackad dill + lite extra

2–3 skivor dagsgammalt bröd, kantskuret

olivolja

1 citron, rivet skal

1 rödlök, finskuren

10–15 sardellfiléer

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 liten nypa chiliflakes

cirka 400 g spaghetti eller annan pasta

 

Kör brödet i matberedare till smulor eller bryt det i bitar. Fräs brödsmulorna i lite olja tills de blir frasiga. Tillsätt dill och rivet citronskal, blanda väl och ställ åt sidan.

Hetta upp lite mer olivolja på medelvärme. Stek löken i en rymlig stekpanna tills den är riktigt mjuk. Tillsätt sedan sardeller och vitlök och låt smälta i pannan under omrörning. Blanda i chiliflakes.

Koka spaghettin i saltat vatten i 2 minuter mindre än anvisningarna på paketet. Låt rinna av, men spara en mugg med kokvattnet. Häll det sparade pastavattnet över lökblandningen och låt det hela koka upp. Tillsätt sedan pastan och låt den koka klart medan du rör om hela tiden så att allt täcks ordentligt.

Tillsätt lite extra olivolja, smaka av och blanda väl.

Fördela pastan i djupa tallrikar, strö över dillfraset och garnera med extra dillvippor.

Att dricka till

BarlindBeer Ö (32979), 29:90 kronor för 33 cl.

Alkoholfritt: Eriksberg Hovmästarlager (1954), 11:90 kronor för 33 cl.

Krämig dillfrittata med varmrökt lax

2–4 portioner, 30 minuter

Frittata, italiensk omelett, är den perfekta sommarmaten. Lätt att laga och lätt att smälta. Med dill och lax blir det rena festmåltiden, men man kan slänga i lite vad man råkar ha hemma.

 

cirka 1 dl grovhackad plockad dill

6 ägg

salt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt

olivolja

1 bunt salladslök, finskurna

1 liten gul lök, tunt skivad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

cirka 100 g Philadelphiaost

200 g varmrökt lax

1 dl riven ost

 

Vispa upp äggen och smaksätt med salt, peppar, paprikapulver och dill.

Hetta upp lite olivolja i en ugnsfast teflonpanna och stek salladslök, gul lök och vitlök på medelvärme tills det mjuknat. Klicka över Philadelphiaost och bryt ned laxen i bitar. Häll över äggsmeten och stek på medelvärme tills äggen nästan stelnat helt.

Strö över osten och ställ in pannan under ugnens grillelement i någon minut tills ytan blir gyllene. Har du ingen grill går det bra att bara låta den stå lite längre på plattan, men på lägre värme.

Servera gärna med en fräsch grönsallad.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMatRecept
Relaterat