• Ananasen påminner om en stor kotte och består egentligen av bär som vuxit samman. Namnet lär betyda "den oöverträffade frukten". Foto:
  • Ananasen påminner om en stor kotte och består egentligen av bär som vuxit samman. Namnet lär betyda "den oöverträffade frukten". Foto:
  • Ananasen påminner om en stor kotte och består egentligen av bär som vuxit samman. Namnet lär betyda "den oöverträffade frukten". Foto:
  • Karva ur fruktköttet med en sked. Foto:
  • Ägg.
  • Köttfärs. Foto:
1/

Fru Ananas – en skönhet som klär i allt

Mat

Söt, saftig och prisvärd. Ananasen är i högform just nu. Satsa på en exotisk afton i dess tecken.

Färsk frukt är något av det härligaste vi kan äta. Och så här års när det börjar gapa tomt i hyllorna med svensk frukt hänvisas vi till exotiska frukter som är i högsäsong just nu. Vilket innebär att de både smakar bättre och kostar mindre.

Dit hör exempelvis drottningen av fruktståndet. Fru Ananas. Hon står där och vippar så elegant med spretig krona och knottrigt skal och pockar på uppmärksamhet. Gör dig själv en tjänst och lyssna på lockropen.

Att bära hem en ananas är nämligen att bjuda in en smak av sol, sötma och Söderhav. Välj ut ett extra raffigt exemplar som känns tungt och ger efter lite lätt när du trycker med tummen. Sött ska det dofta också. Lyfter du i det mittersta bladet och det lossnar – då vet du. Här har du en perfekt mogen ananas färdig att avnjutas på studs. Naturell, i mat eller som dessert. Allt klär en skönhet.

Skär upp den i bitar (hoppa över mittstammen) och låt dig förflyttas till frukostbuffén på den där paradisön i Västindien. Eller gatuståndet i Thailand, balkongen i Kalifornien, poolkanten i Spanien. Den sötsyrliga smaken passar även utmärkt i matigare rätter, framför allt de som dansar till samma exotiska takter som fru Ananas själv.

En hel del nyttigheter får vi i oss på köpet. Denna fantastiska frukt innehåller kalcium, kalium, magnesium, C-vitamin, fosfor, betakaroten och ett alldeles speciellt enzym som hämmar inflammationer. Det är samma ämne som har en förmåga att möra kött, få andra frukter i en fruktsallad att mjukna och hindra gelatin från att stelna (det gör dessutom mjölken sur).

Ananasen bör förvaras svalt, men inte kallt. Gärna på mjukt underlag, eftersom den kan få tryckskador av sin egen tyngd. I rumstemperatur håller den bara ett par dagar.

Det var Columbus som upptäckte ananasen på sin resa till Sydamerika på 1400-talet och tog med den till Europa. Vilket han gjorde alldeles rätt i.

Ananascurry från Sri Lanka

Till 4 portioner, 45 minuter

En helt vegetarisk currygryta som passar alla. Reglera hettan efter tycke och smak.

 

1 färsk ananas

olja

1 tsk gula senapsfrön

1–2 tsk curry

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

1 rödlök, finhackad

1–2 gröna chilifrukter, urkärnade och finskurna

3 cm färsk ingefära, finhackad

5 vitlöksklyftor, grovhackade

1 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar

1 kanelstång

1 tsk stött kardemumma

1 msk socker

salt

nymalen svartpeppar

2 burkar kokosmjölk, à 400 g

 

Skär av botten på ananasen så att den står stadigt. Skär av skalet och peta bort de små ögonen. Gör snitt in mot mittstammen så att du får klyftor som lätt kan skäras av intill stammen. Dela i mindre bitar och kasta stammen.

Hetta upp olja i en gryta och tillsätt senapsfrön. Lägg på lock och fräs till de börjar ”poppa”. Sänk värmen och tillsätt curry, gurkmeja och chilipulver och fräs hastigt.

Tillsätt rödlök, färsk chili, ingefära och vitlök. Fräs tills det börjar dofta. Häll ned ananas, paprika, kanelstång, kardemumma och socker. Salta och peppra. Låt sjuda sakta under lock i cirka 20 minuter. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra ytterligare i 3 minuter.

Smaka av och servera med jasminris.

Att dricka till

McManis Viognier (6290), 99 kronor.

Alkoholfritt: Real Kombucha Royal Flush (1914), 23:90 kronor.

Sötsalt ananassallad med kokosdressing

Till 4 portioner, 20 minuter.

Just nu är det högsäsong för ananas och andra exotiska frukter. Fira med en läcker och väldigt annorlunda sötsalt fruktsallad.

 

1/2 färsk ananas

andra valfria exotiska frukter, till exempel mango, carambole, kiwi

1/2 dl kokosmjölk

1 tsk akaciahonung

1/2 röd chili, finskuren

1 lime, skal och saft

1 msk sesamolja

1 pytteliten nypa flingsalt

2 msk jordnötter + lite extra

färsk mynta

 

Skär frukten i stora tärningar.

Blanda kokosmjölk, honung och chili med limeskal och -saft i en bunke. Tillsätt sesamolja och smaka av med pyttelite salt.

Rosta jordnötterna i torr stekpanna.

Blanda dressingen med frukt och jordnötter.

Häll upp i skålar eller glas och garnera med mynta och grovhackade extra nötter.

Pork & pineapple fried rice

Till 4 portioner, 20 minuter + riskokning.

Kinesisk rätt med massor av smak, perfekt när du har fått ris över.

 

1 färsk ananas

2–3 portioner kokt ris

2 msk japansk soja

1 msk hoisinsås

1 msk risvinäger

olja

200 g fläskfärs

150 g tärnat bacon

1 knippa salladslök, finskuren

3 cm färsk ingefära, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finskuren

1 kruka färsk koriander

1/2 dl cashewnötter, rostade

 

Dela ananasen på längden. Skär försiktigt loss innanmätet från skalet. Avlägsna mittstammen och skär fruktköttet i bitar.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen om du inte har rester över.

Vispa ihop soja, hoisinsås och risvinäger.

Hetta upp oljan i en wok eller vid stekpanna. Tillsätt fläskfärs och bacon – bryn tills det får lite färg. Tillsätt sedan salladslök (spara lite), ingefära, vitlök och chili och fräs någon minut tills det börjar dofta.

Bryt ned riset i omgångar och fräs tills det börjar få lite färg. Rör ned sojablandningen och låt nästan all vätska koka in.

Tillsätt den sparade salladslöken och ananas och låt det bli varmt.

Lägg upp alltsammans i den urgröpta ananashalvan. Strö över koriander och cashewnötter och servera.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMatRecept
Relaterat