• Det finns över 2 500 sorters potatis världen över. I Sverige odlas ett hundratal. Foto:
  • Potatis. Foto:
  • Garam masala är en indisk kryddblandning med bland annat spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, kanel och kardemumma. Foto:
  • Testa koreanska potatisplättar! Supersmarriga att dippa i het sås. Foto:
  • Fräs plättarna tills de blir krispiga och gyllenbruna. Foto:
  • Saag Aloo är en indisk currygryta med potatis och spenat. Perfekt för överbliven kokt potatis. Foto:
  • Patatas Bravas är en typisk spansk tapasrätt väl värd att prova att laga hemma. Foto:
1/

Här är roten till några smakrika knölar

Mat

Potatis är bra mat. Billigt, mångsidigt och nyttigare än man kan ana. Inte konstigt att den dyrkas i stora av delar av världen. Här blir det potatisrätter på olika språk.

Tomt i plånboken efter alla helger? Trösten hittar du i butikens potatislåda. Har man bara potatis går det alltid att äta sig mätt.

I dessa kolhydratskygga tider är det många som hoppar över potatisen. Men faktum är att den lilla oansenliga knölen är fullproppad med nyttigheter som vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du dessutom i dig värdefulla antioxidanter. Vissa forskningsstudier har även kommit fram till att potatis har en lugnande effekt och gör oss mindre stressade – en anledning så god som någon att festa loss på den.

Det är med andra ord inte så konstigt att potatis blivit en pålitlig stapelvara på så många håll i världen. Jag tycker dessutom att ett lands potatistraditioner säger en hel del om köket i övrigt. Tänk dig en syrlig tysk potatissallad, eller en piffig fransk vichyssoise (finare ord för potatissoppa), maffigt brittiskt potatismos eller riktigt krispiga amerikanska pommes frites. Därför brukar jag göra det till en grej att utforska just potatisrätter när jag reser. De kostar sällan skjortan, men bjuder ändå på inspiration och smaker som man kanske inte hade väntat sig.

Några av dagens recept är just sådana favoriter som jag har samlat på mig. Jag kan fortfarande känna snålvattnet rinna till vid minnet av höstens härligt rökiga och saltstarka patatas bravas på den lilla tapaskrogen i Barcelona. Perfekt fingermat att mumsa på när timmen är sen och värda en Spanienresa i sig.

Själva potatisens resa startade däremot för hela 8 000 år sedan i Sydamerika, men det dröjde ända fram till 1600-talet innan roten nådde Europa, och det var först på 1700-talet som Jonas Alströmer förvandlade svenskarna till ett potatisälskande folk.

Det finns över 2 500 sorter. Och nästan lika många anledningar att hitta din egen favoriträtt med potatis.

Att dricka till

Albariño de Fefiñanes (1583), 189 kronor.

Alkoholfritt: Innis & None Pale Ale (1997), 13:90 kronor.

Gamjajeon

Till 2 portioner, 30 minuter

koreanska potatisplättar 

2 stora potatisar

1/2 dl riven gul lök

1/4 tsk salt

1/2 dl potatismjöl

1 salladslök, finskuren

cirka 1/2 dl solrosolja

Dippsås:

2 msk soja

1 lime, saften

1 salladslök, strimlad

1/2 gul lök, finhackad

1/2 jalapeño, urkärnad och finhackad (hoppa över för mildare sås)

1/2 tsk socker

1 msk sesamolja

 

Blanda ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.

Skala och riv potatis och lök. Häll upp i en bunke. Tillsätt salt, potatismjöl och salladslök och blanda väl.

Hetta upp 2 matskedar olja i en stekpanna och sprid ut ett tunt lager smet. Vicka pannan så att fettet kommer åt överallt. Stek cirka 2–3 minuter på medelvärme tills undersidan är krispig och gyllenbrun. Vänd och tillsätt lite mer olja. Stek ytterligare 5–10 minuter eller tills båda sidorna är gyllenbruna och knapriga. Upprepa tills smeten tar slut.

Servera plättarna med dippsåsen.

Saag Aloo

Till 4 portioner, 30 minuter

indisk currygryta med potatis

cirka 400 g kokt potatis

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor

cirka 3 cm färsk ingefära, finhackad

1 röd chili, urkärnad och finhackad

1/2 dl olja

1 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

1 tsk spiskummin

1 tsk bruna senapsfrön

1/2 tsk malen koriander

1 tsk socker

1 kruka färsk koriander

250 g spenat

1/2 dl vatten

1/2 citron

10 cocktailtomater

salt

Äta till:

naanbröd

neutral yoghurt

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i olja i en tjockbottnad kastrull tills löken mjuknat. Tillsätt garam masala, gurkmeja, spiskummin, senapsfrön, malen koriander och socker. Låt kryddorna svettas någon minut. Hacka stjälkarna på koriandern och låt dem fräsa med någon minut.

Tillsätt potatis, spenat, vatten, citron och tomater. Låt sjuda under lock i 10 minuter. Ta bort locket och låt det mesta av vätskan koka bort. Smaka av med salt.

Strö över korianderbladen och servera med en klick yoghurt. Varma naanbröd är gott till.

Patatas bravas

Till 4 portioner, 1 timme

spansk potatisrätt med tomatsås och aioli

 

500 g fast potatis

cirka 1 1/2 dl olivolja

1 1/2 dl neutral olja, t ex solrosolja

1 gul lök, finhackad

1 röd chili, finhackad

1 burk krossade tomater à 400 g

1/2 tsk socker

1/2 tsk salt

1 tsk rökt paprikapulver

2 msk äppelcidervinäger

1 ägg, rumstempererat

1 vitlöksklyfta, riven

flingsalt

2 msk finskuren gräslök

Värm ugnen till 200 grader.

Skala potatisen och skär den i bitar, cirka 2 centimeter stora. Häll upp 2 matskedar olivolja på en plåt och ställ in i ugnen i 5 minuter. Vänd därefter potatisbitarna i den heta oljan och grädda i cirka 45 minuter eller tills de får fin yta och är genomstekta.

Gör såserna under tiden. Hetta upp 2 matskedar olivolja i en kastrull och mjukstek löken utan att den tar färg. Tillsätt chilin och låt fräsa med någon minut, tillsätt tomater, socker, salt och rökt paprikapulver. Blanda väl, sänk värmen och låt sjuda i cirka 20 minuter. Ta bort från värmen och rör ned 1 matsked vinäger. Smaka av.

Knäck ägget i en skål eller liten matberedare. Tillsätt vitlök, 1 matsked vinäger och 1 matsked neutral olja. Rör ihop eller mixa tills det blandats ordentligt. Fortsätt att tillsätta resten av den neutrala oljan, lite i taget under ständig omrörning. Övergå sedan till så mycket olivolja som krävs för att få en lagom tjock majonnäs. Smaka av.

Strö flingsalt över potatisen.

Häll upp tomatsåsen på ett fat, fördela potatisen ovanpå och toppa med aiolin. Strö över gräslök och servera.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMat
Relaterat