• Rosmarin sätter fart på fantasin och smakerna. Få dofter som är så kraftfulla utan att bli kvävande. Foto:
  • Rosmarin sätter fart på fantasin och smakerna. Få dofter som är så kraftfulla utan att bli kvävande. Foto:
  • Rosmarinens eteriska oljor sägs vara bra för hälsan. Bra i köket är den definitivt. Foto:
  • Rosmarinens eteriska oljor sägs vara bra för hälsan. Bra i köket är den definitivt. Foto:
1/

Låt rosmarin ta plats i köket

Mat

Jag kan bli helt knäsvag av att dra näven genom en rosmarinhäck. Den där intensiva, parfymerade och sensuella doften som på nolltid förflyttar mig till en trottoarkant i Provence, en fårhage på Kreta eller en trädgårdstäppa i Kalabrien.

Inget doftar som rosmarin. Sommar, sena kvällar och solstekta dagar. Jag glömmer aldrig första gången jag åt nyfriterade pommes frites smaksatta med drivor av rosmarin. Rena knarket. Och det är förbluffande många råvaror som gifter sig så väl med den sötbittra kryddigheten – lamm, potatis, kyckling, tomater, svamp, äpplen, getost, rabarber, oliver. Jag kan fortsätta att rabbla hur länge som helst.

Ta bara en sådan sak som själva namnet – rosmarin betyder ”havets dagg”. Hur vackert är inte det? Vid Medelhavet växer den också vilt lite varstans. Tyvärr är det svårare att odla rosmarin i Sverige, möjligtvis om man har tur längst ned i söder, men annars är det odling i kruka som gäller, och växterna måste tas in över vintern.

Under medeltiden ansågs rosmarin skydda mot onda makter och vara bra för minnet. De eteriska oljorna ska också verka stimulerande för blodcirkulationen och motverka förkylning. Jag vet inte om det stämmer, men det får mig i alla fall på gott humör. Speciellt när vitlök och citron är med i gamet.

Skölj gärna grövre kvistar i hett vatten så utvecklas smaken ännu mer. För dig som kan grilla – släng gärna ned några rosmarinkvistar bland grillkolen för en härligt djup arom. Rosmarin har också en förmåga att dämpa smaken av fett och används därför ofta till feta köttslag.

Vill du torka rosmarin bör du göra det strax innan den blommar. Köper man färdigtorkad rosmarin bör den stötas i mortel innan användning, eftersom de barrlika bladen har en tendens att bli lite hårda när de torkas. Klipp dig några kvistar redan i dag. Du lär säkert hitta någon användning för dem. Om inte annat så bara för doftens skull.

Körsbärsbruschetta med rosmarin och getost

Läcker liten aptitretare som sitter fint till en fördrink eller som en enklare förrätt.

Till 4 portioner, 20 minuter

1 msk rosmarin, finhackad + garnering

cirka 10 körsbär

olivolja

2 schalottenlökar, finskurna

1 msk socker

1 msk balsamvinäger

flingsalt

4–8 skivor ciabatta eller surdegsbröd

1 vitlöksklyfta, skuren på hälften

1 ask mjuk getost

1 citron, skalet

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Kärna ur körsbären. En olivurkärnare eller virknål brukar underlätta, annars går det bra att använda handflatan – även om det kan stänka lite.

2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt den stekas mjuk utan att få färg. Tillsätt socker och låt det karamelliseras lite grann. Häll sedan i körsbär, rosmarin och balsamvinäger och lite flingsalt, vänd runt som hastigast.

3. Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan på ena sidan med snittytan på vitlöksklyftan. Bred sedan på generöst med getost. Riv över citronskal och strö över lite flingsalt. Fördela sedan körsbären ovanpå. Peppra generöst och garnera med extra rosmarinkvistar.

Rosmarinspett med citronkyckling

Att använda rosmarinkvistar som grillspett ger både smak och ett tjusigt utseende. På många håll råder det fortfarande eldningsförbud: För er går det bra att tillaga spettet i ugn i stället för över glöd.

Till 4 portioner, 40 minuter + 1 timmes marinering

4–8 grova rosmarinkvistar

4 kycklingfiléer

2 citroner

2 tsk spiskummin

1 röd chili, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk soja

2 msk olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Dra av bladen mitt på rosmarinkvistarna så att de bara sitter kvar blad i ändarna. Hacka de borttagna bladen tills du har ungefär en matsked. Skala ena citronen tunt med potatisskalare utan att få med det vita. Strimla tunt. Blanda citronskal, saften av en citron, spiskummin, chili, vitlök, soja och olivolja med den hackade rosmarinen i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

2. Skär kycklingen i mindre bitar och blanda med marinaden, gnid in den ordentligt, täck över och ställ i kylen i minst en timme.

3. Skiva den andra citronen. Trä upp kycklingbitar varvat med citron på rosmarinspetten. Lägg på grillen över indirekt värme och grilla runt om tills köttsaften är genomskinlig och inte rosa någonstans. Det går också bra att tillaga spetten i 200 graders ugn. Det tar cirka 10–15 minuter, men kolla noga så att köttet är klart. Spetten är goda att servera med potatissallad.

Rosmarin- och vitlöksrostad potatissallad

Rosmarin och vitlök passar fantastiskt bra till just potatis. Den här potatissalladen är en lite annorlunda variant på vanlig färskpotatis.

Till 4 portioner, 1 timme

2 msk hackad rosmarin

500 g färskpotatis, så små som möjligt

2 msk olivolja

5 vitlöksklyftor, finhackade

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2–1 citron

3 msk majonnäs

3 msk hackad bladpersilja

ev. svarta oliver

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Skrubba potatisen och skär den i kvartar. Blanda den med olivolja, rosmarin, vitlök, flingsalt och peppar.

2. Placera potatisen i en långpanna med skalsidan nedåt. Rosta i ugnen i cirka 45 minuter och skaka om plåten några gånger under tiden. Häll försiktigt över potatisarna i en skål och försök undvika att de går sönder. Låt svalna.

3. Blanda citronsaft med majonnäs och persilja och häll över potatisen. Blanda försiktigt (helst med händerna) så att allt täcks. Lite svarta oliver är gott att strö över. Garnera med extra rosmarin.

Att dricka till

Fontenille rosé (94017), 129 kronor.

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (1932), 57 kronor.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMatRecept
Relaterat