• Apelsin- & ingefärsmarmeladen kan ersättas med annan marmelad, exempelvis aprikos eller fikon. Använd gärna en stektermometer för att veta när kalkonen är färdig, temperaturen ska vara 70 °. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid
1/

Middagstips: Apelsin- och chiliglaserad kalkonstek med lättkokta grönsaker

Middagstips

Överraska med en smakrik kalkon.

Ingredienser

4 portioner

700 g kalkonstek

1 msk olivolja

1 ½ dl vispgrädde

1 tsk majsstärkelse

1 tsk kinesisk soja

4 portioner gryn

50 g rödlök

1 röd chili

1 msk smör

50 g apelsin- & ingefärsmarmelad

1 tsk buljongpulver

½ krm cayennepeppar

500 g broccoli

150 g haricots verts

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°. Vik ut kalkonsteken och krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och bryn steken runt om i ca 5 min. Vispa ut grädde, 1 dl vatten, majsstärkelse, kinesisk soja, 2 krm salt och 1 krm peppar i en form. Lägg ner kalkonen och stek mitt i ugnen ca 35 min.

Koka bulgur.

Hacka rödlök. Finhacka chili (utan kärnorna). Smält smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i 3 min. Tillsätt chilin, marmelad, 2 msk vatten, buljong och ½ krm cayennepeppar. Koka glazen på medelvärme ca 10 min.

Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i en kastrull. Skär broccoli i buketter. Koka broccolin och haricots verts i 3 min. Häll av vattnet.

Skiva kalkonen med glazen, såsen, grynen och grönsakerna.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat