Fina svenska äpplen kan du fortfarande hitta i butikerna, välj en syrlig sort med fast fruktkött så får du en härligt krisp i såsen. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid

Middagstips: Äppel- och gräslökskolja med syrlig broccolisallad

Middagstips

Äpplen med fast fruktkött ger krisp i såsen.

Ingredienser

4 portioner

4 portioner valfritt ris/gryn

250 g broccoli

2 msk olivolja

100 g morötter

1/3 romansallad

1 röd paprika

50 g bladspenat

1½ msk vitvinsvinäger

1 äpple

2 msk smör

1½ msk vetemjöl

3 dl mjölk

¾ msk buljongpulver

1 tsk svensk senap

600 g koljafilé

½ citron

20 g gräslök

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Koka ris/gryn.

Skiva broccoli tunt och massera med olivolja i en bunke ca 1 min.

Grovriv morötter, strimla romansallad och tärna paprika. Lägg grönsakerna och bladspenat i bunken med broccoli. Ringla över vitvinsvinäger, 2 krm salt och 2 krm peppar.

Skär äpple i ca 1 cm stora tärningar. Smält smör i en panna och vispa ner vetemjöl. Tillsätt (under vispning) mjölk, ½ dl vatten, buljongpulver, svensk senap, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka upp och sjuda på medelvärme i 3 min.

Dela koljafilé i 5 cm stora bitar. Tillsätt äpplet och koljan i såsen. Låt sjuda under lock på medelvärme i 7-8 min. Klyfta citron.

Hacka gräslök och tillsätt i pannan. Servera äppelfisken med riset/grynen, salladen och citronen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat