Om du inte har en hushållstermometer kan du lägga en brödbit i oljan. Om brödbiten blir gyllenbrun på ca 1 minut är oljan lagom varm. Foto: Hanna Johansson Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid

Middagstips: Friterad falafel med vitlökssås

Middagstips

Ingredienser

4 portioner

800 g vita bönor

1 burk sesamfrön

½ kruka persilja

1 citron

4 vitlöksklyftor

½ msk spiskummin

½ msk paprikapulver

1 tsk bakpulver

½ tsk cayennepeppar

3 dl bulgur

4 dl rapsolja

1½ dl vetemjöl

2 dl matyoghurt

½ tsk honung

salt & svartpeppar

Så här gör du

Mixa vita bönor och sesamfrön med en stavmixer. Hacka ½ kruka persilja. Tillsätt persiljan, saften från citron, 3 pressade vitlöksklyftor, spiskummin, paprikapulver, 1 tsk salt, bakpulver och cayennepeppar med bönsmeten och blanda om. Ställ smeten i frysen ca 10 min.

Koka bulgur.

Hetta upp rapsolja i en kastrull till ca 180°.

Ta ut falafelsmeten från frysen och blanda ner vetemjöl. Forma till 12 bollar. Fritera bollarna i omgångar, 2-3 min/ omgång tills de är gyllengula. Låt dem rinna av på ett hushålls-papper.

Blanda matyoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, honung, 1 krm salt och 1 krm peppar.

Servera bönfalafeln med bulgurn, vitlökssåsen och gärna en enkel grönsallad till.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat