Grönkål är fullt med vitaminer och antioxidanter – och så är det fantastiskt gott också! Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.

Middagstips: Grönkålspaj med kallrökt lax och gräddfil

Middagstips

Ingredienser

4 portioner

3 dl dinkelsikt/vetemjöl

100 g + 2 msk smör

100 g gul lök

300 g grönkål

6 ägg

2 msk olivolja

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

100 g rucola

250 g körsbärstomater

300 g kallrökt lax

2 dl gräddfil

Salt och svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°.

Blanda dinkelsikt/vetemjöl, ½ tsk salt och 100 g smör i en bunke. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 10 min. Ta ut skalet.

Hacka lök. Smält 2 msk smör i en panna och fräs löken på medelvärme i 5 min. Tillsätt hackad grönkål och fräs tills kålen sjunkit ihop, 4-5 min. Tillsätt ½ tsk salt och 1 krm peppar. Fördela fyllningen i pajskalet.

Vispa ägg, ½ tsk salt, 1 dl vatten och 2 krm peppar i en bunke. Häll äggstanningen över fyllningen i skalet, sätt in i mitten av ugnen och grädda i 20 min.

Blanda olivolja, senap, vinäger, 1 krm salt och 1 krm peppar i en skål. Skölj rucola, halvera tomater och blanda med dressingen.

Ta fram lax och gräddfil och servera med grönkålspaj.

Läs mer om dessa ämnen

KlimatRecept