• Att göra egen bearnaisesås är roligt men tiden räcker inte alltid till. I dag finns det flera bra sorters bearnaisesås att köpa färdiga i matbutikerna, ekologiska och utan e-nummer. Med en god kalkonfilé och rotsaker blir det en riktig festmåltid! Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid
1/

Middagstips: Helgrillad kalkonfilé med rostade grönsaker och bearnaisesås

Middagstips

Kalkonfilé med bea och rotfrukter – mums!

Ingredienser

4 portioner

500 g potatis

300 g palsternacka

200 g morötter

1 fänkål

½ purjolök

2 ½ msk olivolja

1 msk smör

600 g kalkonfilé

1 msk dijonsenap

1 tsk dragon

1 tsk flytande honung

1 tsk kinesisk soja

125 g bladspenat

125 g körsbärstomater

½ msk vitvinsvinäger

1 burk färdig bearnaisesås

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°.

Skär potatis, palsternacka och morötter i stavar. Klyfta fänkål. Skär purjolök i stubbar. Lägg potatisen och grönsakerna på en plåt. Ringla över 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i 30-35 min.

Smält smör i en panna och bryn kalkonfilé runtom på hög värme i 3 minuter. Blanda dijonsenap, dragon, honung, soja, 2 krm salt och 1 krm peppar i en bunke. Pensla kalkonen med marinad i pannan. Sänk till låg värme och stek kalkonen under lock i 15-20 min (tills köttets innertemperatur är 70°). Låt vila.

Skölj bladspenat. Halvera körsbärstomater. Blanda i en skål och ringla över ½ msk olivolja, vitvinsvinäger och 1 krm salt.

Skiva kalkonfilén och ta fram bearnaisesås. Servera!

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat