Viltkött är både nyttigt och bra för miljön. Och så smakar det ju riktigt gott! Hittar du inte hjortfärs i din matbutik, går det bra att byta ut den mot älg eller annan viltfärs. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.

Middagstips: Hjortbiffar med gräddkokt kål och vinbärsgelé

Middagstips

Viltkött är både nyttigt och bra för miljön. Och så smakar det ju riktigt gott!

Ingredienser

4 portioner

750 g potatis

3 msk smör

2 msk ströbröd

2 dl vispgrädde

1½ tsk timjan

1 tsk rosmarin

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

500 g hjortfärs

150 g gul lök

600 g savoykål

225 g svartvinbärsgelé

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°.

Koka upp 1½ liter vatten med 1 msk salt. Tärna potatis och koka mjuk under lock i ca 20 min.

Smörj en form med 1 msk smör. Blanda ströbröd med ½ dl vispgrädde, timjan, rosmarin, pressad vitlök, tomatpuré, ½ tsk salt och 1 krm peppar i en bunke.

Blanda ner hjortfärs. Forma 8 biffar. Lägg i formen. Stek i mitten av ugnen i 15-20 min.

Hacka lök. Strimla kål. Smält 1 msk smör i en stekpanna och bryn löken på medelvärme i 1-2 min. Tillsätt kålen och bryn i 5-6 min. Häll på ½ dl vatten efter 3 min. Häll sedan i 1½ dl vispgrädde, ½ tsk salt och 2 krm peppar. Låt sjuda på låg värme 6-7 min.

Häll av vattnet från potatisen, spara 1-2 dl av kokspadet. Blanda ner 1 msk smör i potatisen och mosa med en slev. Blanda ner kokspadet.

Servera biffarna med stompet, savoykålen och vinbärsgelé.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat