Den här rätten ska ni verkligen ge en chans i köket. Allt i en form och in i ugnen! Mycket smak och helt glutenfri med hirs. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.

Middagstips: Krämig savoykålsgratäng med champinjoner

Middagstips

Ingredienser

4 portioner

1½ msk buljongpulver (alt 1½ tärning)

1 zucchini

3 msk smör

275 g savoymix

150 g vitlöksost

200 g hirs

250 g champinjoner

50 g riven grana padanoost

150 g morötter

150 g tomater

½ kruka legrosallad

1 msk olivolja

½ msk vitvinsvinäger

1 tsk oregano

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Ugn 225°. Koka upp 6 dl vatten med buljongen.

Grovriv zucchini. Smält 2 msk smör i en panna och fräs zucchinin och savoymix i två omgångar på medelhög värme i ca 3 min/omgång. Tillsätt ½ tsk salt och 2 krm peppar. Smält ner vitlöksost i sista omgången.

Lägg sköljd hirs i en ugnsform. Fördela de frästa grönsakerna över och häll på buljongen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Skiva champinjoner. Hetta upp en panna och stek på hög värme ca 6-7 min. Tillsätt 1 msk smör och 2 krm salt.

Ta ut gratängen och toppa med champinjonerna samt riven ost. Grädda 10 min till.

Grovriv morötter. Hacka tomater. Strimla sallad. Blanda grönsakerna och ringla över olivolja, vitvinvinäger, oregano och 2 krm salt.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat