En spännande kombination med kolja och indiska kryddor som är en riktig hit när det gäller både smak och konsistens. Mandeltäcket och de färgrika grönsakerna ger rätten en lyxig känsla. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid

Middagstips: Mandelkolja med kryddigt fräs och en klick yoghurt

Middagstips

Gör något spännande med koljan!

Ingredienser

4 portioner

50 g + 1 msk smör

600 g koljafilé

½ dl ströbröd

100 g mandelspån

2 tsk torkad ingefära

4 portioner valfritt gryn

250 g morötter

½ purjolök

250 g vitkål

390 g kikärtor

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

½ msk flytande honung

1 tsk spiskummin

1 tsk curry

2 dl turkisk yoghurt

Salt & svartpeppar

Så här gör du

Sätt ugnen på 225°. Ta fram 50 g smör.

Smörj en ugnsform med 1 msk smör. Lägg i koljafilén i formen. Blanda smöret, ½ dl ströbröd, mandelspån, 1 tsk torkad ingefära, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Fördela blandningen över koljan. Stek i mitten av ugnen i ca 20 min.

Koka gryn.

Skala morötter och skölj purjolök. Slanta grönsakerna tunt. Strimla vitkål. Skölj kikärtor.

Hetta upp 2 msk olivolja i en panna.

Tillsätt pressad vitlök och tomatpuré och fräs på hög värme i 1 min. Tillsätt grönsakerna och kikärtorna, flytande honung, spiskummin, curry, 1 tsk torkad ingefära, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Fräs grönsakerna i ca 5 min.

Servera koljan med grönsaksfräset, grynet och yoghurt.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat