• I andra länder är det vanligt att man smaksätter och kryddar sitt ris så att riset blir det som utgör själva maträtten. Butternut squashen kan bytas ut mot sötpotatis om du har det hemma istället. Styling: Katarina Bellman, Middagsfrid. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.
1/

Middagstips: Nordafrikanskt aubergine- och fänkålsris med halloumitärningar

Middagstips

Ingredienser

4 portioner

500 g butternut squash

200 g gul lök

1 fänkål

1 aubergine

5 msk olivolja

250 g basmatiris

½ dl tomatpuré

2 msk spiskummin

2 msk paprikapulver

1 msk honung

70 g machésallad

200 g morötter

1 äpple

¾ msk vitvinsvinäger

100 g rostade solroskärnor

400 g halloumi

salt och svartpeppar

Så här gör du

Skala och skär butternut squash i 1 cm stora tärningar. Hacka gul lök. Strimla fänkål. Skär aubergine i 1 cm stora tärningar.

Hetta upp 3 msk olivolja i en kastrull och bryn grönsakerna i ca 10 min på medelhög värme. Tillsätt ris och tomatpuré. Bryn ytterligare 2-3 min. Krydda med spiskummin, paprikapulver, honung, 2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt 8 dl vatten och koka riset enligt förpackningen.

Sköl machésallad och grovriv morötter. Tärna äpple. Lägg allt i en skål och ringla över 1 msk olivolja, vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Strö över solroskärnor.

Tärna halloumi. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek halloumin på medelhög värme ca 4 min.

Servera riset med halloumin och salladen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MatRecept
Relaterat